08:07 / 15.12.2020.

Autor: V.K./Hina/I.B./Branka Slavica/IMS/Dnevnik/HRT

Elektori za Bidena

Foto:REUTERS/Mike Segar

Foto:REUTERS/Mike Segar

Foto: - / REUTERS

Izabrani američki predsjednik Joe Biden je kritizirao odbijanje dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa da prizna izborni poraz, rekavši da time pokazuje da ne poštuje volju naroda.
Izabrani američki predsjednik Joe Biden dobio je dovoljno elektorskih glasova pa je sada i službeno potvrđena njegova pobjeda. Glasovi će 6. siječnja biti poslani Kongresu na službeno prebrojavanje, što je završna faza američkog izbornog procesa. Može li nakon ovoga Donald Trump išta više pokušati  za Dnevnik HTV-a objasnila je Branka Slavica.

➡️ Elektori potvrdili pobjedu Joea Bidena
➡️ Trump napao Vrhovni sud i glavnog državnog odvjetnika
➡️ Trump ne odustaje ni uoči glasanja elektorskog kolegija

- Proceduralno Kongres je uistinu posljednja adresa na kojoj se može pokušati osporiti Bidenova pobjeda. Nekoliko republikanskih zastupnika, odanih predsjedniku Trumpu, tog dana će vjerojatno zatražiti da se ponovno provjere glasovi iz 5 saveznih država. Onda bi Kongres o tome raspravljao i eventualno glasovao, potrebna im je potpora makar jednog republikanskog senatora. Na Capitol Hillu, za to čini se, nema političke volje, posebno nakon što je danas čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell i službeno čestitao Joe Bidenu izbornu pobjedu. Predsjednik Trump ne odustaje od svoje kampanje. Na Twitteru i dalje optužuje za neregularnost izbora. U krugovima koji su mu bliski govori se o tome da ozbiljno razmišlja o utrci za Bijelu kuću 2024. On sam o tome ništa ne govori. Neosporno je da ima veliki politički kapital, 74 milijuna Amerikanaca glasovalo je za njega. Toga je svjestan i izabrani predsjednik Joe Biden koji je u svom govoru, nako što ga je izborni kolegij potvrdio pobjednikom, pozvao naciju na jedinstvo.Izabrani predsjednik Biden kritizirao je odbijanje dosadašnjeg predsjednika Trumpa da prizna izborni poraz, rekavši da time pokazuje da ne poštuje volju naroda, te je pozvao Ameriku da okrene novu stranicu.

Elektori diljem Sjedinjenih Država u ponedjeljak su službeno potvrdili demokrata Joea Bidena za novog američkog predsjednika nakon bezuspješnih pokušaja Donalda Trumpa da svoj izborni poraz preokrene u pobjedu.

- To je ekstremni stav koji nikad ranije nismo vidjeli, rekao je Biden u govoru iz svojeg sjedišta u Wilmingtonu u državi Delaware, nakon što je izborni kolegij potvrdio njegovu pobjedu na izborima 3. studenoga.

- Stav koji odbija poštivati volju naroda, poštivati pravnu državu, odbija poštivati naš Ustav, dodao je Biden.

Nakon što je Kalifornija, američka savezna država s najviše stanovnika, dala Bidenu svojih 55 elektora, on je prešao prag od njih 270 koji su mu bili potrebni da osigura ulazak u Bijelu kuću.

Na svečanosti 20. siječnja Joe Biden trebao bi prisegnuti za 46. američkog predsjednika, a senatorica Kamala Harris za potpredsjednicu.

- Integritet naših izbora je očuvan. Sada je vrijeme da se okrene stranica. Da se okupimo, rekao je budući predsjednik.

- U ovoj borbi za dušu Amerike, demokracija je prevladala, naglasio je.

Trump je u studenom rekao da će napustiti Bijelu kuću ako elektorski kolegij glasa za Bidena, no od tada je pokrenuo neviđenu kampanju u nastojanju da preokrene izborni rezultat, podnoseći brojne tužbe pri  sudovima. Ni u ponedjeljak, na sam elektorski dan, nije propustio ponoviti svoje tvrdnje o izbornoj prevari.

Jedina mogućnost koja je Trumpu preostala nakon što je elektorski kolegij potvrdio Bidena za novog predsjednika jest pokušaj da uvjeri Kongres da ne potvrdi izborne rezultate na posebnom sastanku 6. siječnja. To je međutim malo vjerojatno s obzirom da Zastupnički dom kontroliraju demokrati, a u Senatu koji kontroliraju republikanci neki su već priznali Bidenovu pobjedu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!