Elizabeta Gojan: Odesa je u stalnom stanju pune pripravnosti

14.05.2022.

13:30

Autor: M.M./HRT

Elizabeta Gojan iz Odese

Elizabeta Gojan iz Odese

Foto: HTV / HRT

Ukrajina je "vjerojatno dobila bitku" za Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad, ocjena je Instituta za ratne studije, a prenosi BBC. Ukrajina kaže da su moskovski napori u tom području sada usmjereni na povlačenje postrojbi iz grada. I dok se s područja Harkiva vrlo vjerojatno ruska vojska povlači, na istoku i dalje traju žestoke borbe. Najteže bitke vode se na jugoistoku i istoku Ukrajine.

Iz Odese se javila HRT-ova novinarka Elizabeta Gojan. Rekla je da je taj grad i noć i današnji dan počeo uzbunom zbog mogućeg zračnog napada.

- Rusija je povukla vojne snage iz okolice Kijeva kako bi se fokusirala na jugoistok Ukrajine, na Novu Rusiju, područje koje je nekad bilo dio povijesnog ruskog carstva. Čini se da je cilj pripojiti i dio Moldavije koji je pod ruskom kontrolom od 1990-ih, rekla je HRT-ova novinarka.

Istaknula je kako je Odesa, ukrajinska luka, u stalnom stanju pune pripravnosti.

Do povijesnih lokaliteta se ne može jer su pred njima vojne kontrolne točke, slavne plaže koje bi, da nema rata, bile pune, pretvorene su u minsko polje kako bi se zaustavilo moguće iskrcavanje ruskih snaga s mora. Luka u kojoj se ostvari 70 posto prometa Ukrajine blokirana je zbog ratnog brodovlja, a ulice i zgrade pune su ukrajinskih zastava kako bi se izrazio patriotizam.

Gojan je rekla i da se svi stanovnici koji su ostali nastoje obučiti kako bi se mogli suprotstaviti ruskim vojnicima bude li potrebno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!