21:06 / 09.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Elizabeta II. neće biti na državnom otvaranju parlamenta

Kraljica Elizabeta 2.

Kraljica Elizabeta 2.

Foto: Frank Augstein / Pool via REUTERS

Britanska kraljica Elizabeta II. neće nazočiti državnom otvaranju rada parlamenta u utorak jer ima poteškoća s pokretljivošću, priopćila je Buckinghamska palača u ponedjeljak. 

- Kraljica nastavlja imati epizodične probleme s pokretljivošću, a u dogovoru sa svojim liječnicima nevoljko je odlučila da sutra neće prisustvovati otvaranju parlamenta, navodi se u priopćenju.

- Na zahtjev Njezina Veličanstva i uz suglasnost nadležnih vlasti, princ od Walesa pročitat će kraljičin govor u ime Njezina Veličanstva, uz prisustvo vojvode od Cambridgea, dodaje se.

Devedesetšestogodišnja kraljica morala je u posljednjih pola godine, nakon hospitalizacije zbog covida u listopadu, otkazati sudjelovanje na brojnim javnim događanjima. Mnoge dužnosti nastavila je obavljati virtualno.

Britanija će u lipnju održati četverodnevnu svečanost za kraljicu, povodom 70. obljetnice otkad je došla na britanski tron.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!