14:44 / 29.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Elizabeta II. ponovno u javnosti na zadušnici za princa Philipa

Kraljica Elizabeta II.

Kraljica Elizabeta II.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kraljica Elizabeta II. sudjelovala je u utorak na vjerskom obredu za svog pokojnog supruga, princa Philipa. Bio je to njezin veliki povratak u javnost nakon što je posljednjih mjeseci otkazala niz obveza zbog zdravstvenih razloga.


Devedesetpetogodišnja kraljica, u tamnozelenom kaputu, stigla je u Westminstersku opatiju držeći pod ruku sina Andrewa, kojemu je ovo također bilo prvo pojavljivanje u javnosti nakon nagodbe s Amerikankom Virginiom Giuffre, koja ga je optužila za silovanje.

Ovaj put nije htjela izostati s obreda koji se služi gotovo godinu dana nakon smrti princa Philipa, koji je umro u 99. godini, a koji joj je, kako je sama rekla, 73 godine bio suprug i "stijena".

Ukop vojvode od Edinburgha organiziran je u krugu obitelji zbog restrikcija povezanih s pandemijom COVID-a.

Ovo je rijetka prigoda u kojoj se Elizabeta II. pojavila u javnosti, nakon što je znatno rasteretila svoj dnevni raspored u listopadu, kada je primljena u bolnicu zbog pregleda o kojima javnost malo zna.

Nakon izbijanja pandemije povukla se u dvorac Windsor, četrdesetak kilometara od Londona.

Sredinom ožujka doajenka britanske kraljevske obitelji otkazala je u zadnji tren sudjelovanje na vjerskom obredu organiziranom u sklopu Dana Commonwealtha koji se obilježava svake godine.

Kraljica, koja je nedavno obilježila 70. obljetnicu vladavine, rekla je u povjerenju da se teško kreće i viđena je kako hoda sa štapom, što je bio slučaj i u utorak.

Glasila pišu da se u kući koristi invalidskim kolicima, u windsorskim vrtovima električnim vozilom za golf, a u rezidenciji u Balmoralu, u Škotskoj, postavljene su pokretne stepenice.

Kraljica je usto u veljači oboljela od COVID-a, ali imala je lakše simptome.

Na zadušnici su sudjelovali članovi britanske kraljevske obitelji i mnoge okrunjene glave svijeta, primjerice belgijski, španjolski i švedski kralj te brojni politički čelnici, poput premijera Borisa Johnsona.

Na zadušnici nisu bili princ Harry i supruga Meghan, koji su se 2020. odrekli kraljevskog naslova i sada s dvoje djece žive u Kaliforniji.

Bilo je prisutno sve četvero djece Elizabete i Philipa, Charles, Anne, Andrew i Edward.

Unatoč aferama koje redovito prate kraljevsku obitelj, popularnost Elizabeta II. je na vrhuncu. U lipnju je u Velikoj Britaniji predviđena četverodnevna proslava njezina "platinastog jubileja", 70 godina vladavine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!