14:26 / 19.04.2018.

Autor: M.M./Hina

Elizabeta podupire Charlesa na čelu Commonwealtha

Foto: Twitter/@UKenyatta

Foto: Twitter/@UKenyatta

Foto: - / -

Commonwealth je zajednica država koje su nekoć tvorile Britansko Carstvo, a poslije su zadržale određene veze i suradnju.
Britanska kraljica Elizabeta II. izjavila je kako se nada da će njezin sin i prijestolonasljednik, princ Charles preuzeti vodstvo nad Commonwealthom, odgovorivši na taj način svima koji smatraju da bi se prvi čovjek Zajednice država ubuduće trebao mijenjati rotiranjem zemalja članica.

Iskreno želim da Commonwealth nastavi nuditi stabilnost i kontinuitet budućim generacijama te da odluči kako će jednoga dana princ od Walesa preuzeti ovaj važan posao koji je počeo moj otac 1949., rekla je kraljica na službenom otvorenju sastanka premijera Zajednice država koji se prvi put u posljednjih 20 godina održava u Velikoj Britaniji.

Održavanje sastanka u Londonu je, smatraju promatrači, šansa da se Velika Britanija ponovno poveže s nekadašnjim kolonijama te oživi slabašan savez 53 članice zajednice prije Brexita.

Commonwealth je zajednica država koje su nekoć tvorile Britansko Carstvo, a poslije su zadržale određene veze i suradnju. Neke od njih priznaju britanskog monarha kao vrhovnog poglavara. Naziv Commonwealth prvi je upotrijebio O. Cromwell za englesku republiku 1649., a poslije (1653., 1960.) i za Protektorat, koji je obuhvaćao Škotsku i Irsku.
Na čelu Commonwealtha je od 1952. kraljica Elizabeta II. Pitanje o tomu tko će naslijediti 91-godišnju kraljicu na toj dužnosti pojavilo se uoči sastanka. Čelnik britanske oporbe u nedjelju je predložio da se uloga predsjedavatelja Zajednice država svake godine povjeri drugoj osobi, rotirajućim sistemom.

Na otvorenju summita govorila je i britanska premijerka Theresa May koja je pohvalila kraljičinu predanost i ustrajnost u ovoj ulozi. Kada se iduća dva dana bude raspravljalo o kraljičinu nasljedniku na toj dužnosti, May će lobirati za Charlesa, pišu agencije.

I Charles je neformalno pokazao zainteresiranost za tu dužnost, kazavši da je otkad pamti, Commonwealth sastavni dio njegova života.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!