Elon Musk iznad Ukrajine aktivirao internetsku uslugu Starlink

27.02.2022.

07:44

Autor: Hina/I.B.

Elon Musk

Elon Musk

Foto: Patrick Pleul / Pool via Reuters

Elon Mask je u objavi na Twitteru napisao, reagirajući na poziv ukrajinskog dužnosnika, da je njegova grupacija SpaceX aktivirala internetsku uslugu Starlink u Ukrajini i da njegova kompanija šalje opremu u tu zemlju.

- Usluga Starlink je sada u funkciji. Drugi terminali su na putu, objavio je u poruci na Twitteru vlasnik Tesle i svemirske agencije SpaceX-a.

Deset sati ranije zamjenik ukrajinskog premijera Mihailo Fedorov pozvao je milijardera na društvenim mrežama da pošalje Ukrajini Starlinkove stanice.

- Dok vi pokušavate kolonizirati Mars, Rusija pokušava zaposjesti Ukrajinu! Dok vaše rakete uspješno slijeću iz svemira, ruske rakete napadaju ukrajinske civile! Pozivamo vas da pošaljete Ukrajini stanice Starlink, napisao je u subotu ujutro ukrajinski dužnosnik zadužen za digitalni sektor.

Ujedno je pozvao Elona Muska da potakne "Ruse zdravog duha" da se usprotive svojoj vladi.

SpaceX je u petak lansirao drugu pošiljku s pedesetak Starlinkovih satelita koji trebaju osigurati internetsku vezu s klijentima diljem svijeta.

U subotu nije bilo jasno kako će ta usluga biti dostupna korisnicima u Ukrajini na zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!