Elon Musk kaže da je u Iranu aktivno gotovo 100 satelita Starlink

26.12.2022.

22:38

Autor: T.V./HRT/Hina

Elon Musk kaže da je u Iranu aktivno gotovo 100 satelita Starlink

Elon Musk kaže da je u Iranu aktivno gotovo 100 satelita Starlink

Foto: Aleksandr Kukharskiy / Shutterstock.com

Elon Musk, čelnik kompanije SpaceX, u ponedjeljak je rekao da tvrtka sada ima gotovo 100 aktivnih satelita za pružanje internetskih usluga Starlink u Iranu, tri mjeseca nakon što je na Twitteru najavio da će ih tamo aktivirati usred prosvjeda u toj muslimanskoj zemlji.

- Približavamo (se brojki od) 100 aktivnih Starlinkova u Iranu, napisao je Elon Musk na Twitteru u ponedjeljak.

Milijarder je u rujnu rekao da će satelite Starlink aktivirati u Iranu u sklopu američkih napora da se Irancima "poveća internetska sloboda i slobodan protok informacija".

Širokopojasni internet, koji pružaju sateliti, mogao bi pomoći Irancima da zaobiđu vladina ograničenja na pristup internetu i određenim društvenim medijima u vrijeme prosvjeda diljem zemlje.

Islamsku Republiku je zahvatio val prosvjeda koji su izbili nakon što je u rujnu 22-godišnja Mahsa Amini, koju je ćudoredna policija uhitila zbog nošenja "neprimjerene odjeće", umrla u policijskom pritvoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!