Elon Musk u Kini dočekan hvalospjevima

31.05.2023.

21:03

Autor: Hina/HRT/A.V.

Elon Musk

Elon Musk

Foto: TINGSHU WANG / Reuters

Milijarder Elon Musk obasut je hvalospjevima tijekom svoga ovotjednog posjeta Kini, na društvenim mrežama ga nazivaju "pionirom", "Bratom Ma" i "globalnim idolom", dok se direktor Tesle, Twittera i SpaceX-a također osobno susreo s tri vladina ministra.

Otkako je u utorak sletio u Peking, Musk se susreo s kineskim ministrima vanjskih poslova, trgovine i industrije te je večerao sa Zeng Yuqun, predsjednikom najvećeg dobavljača baterija CATL.

Malo je poznato o čemu se razgovaralo. Ministarstvo industrije samo je reklo da su Musk i ministar razmijenili poglede o razvoju električnih automobila i vezanih automobila; ministarstvo trgovine najavilo je da je raspravljao o razvoju Tesle u Kini. No manjak informacija nije zaustavio lavinu entuzijazma prema Musku na kineskim društvenim mrežama.

- On je globalna ikona, komentirao je jedan korisnik.

- Elon Musk je jednostavno sjajan, kad bi samo Kina imala nekog poput Elona Muska, rekao je drugi.

Njegov privatni avion napustio je Peking u srijedu navečer i uputio se prema Šangaju, gdje Musk ima tvornicu, prema stranici Variflight koja pruža podatke o letovima. Očekuje se da će otputovati u tvornicu kako bi se sastao s osobljem, rekla su dva izvora upoznata s planovima.

Muskov nenajavljeni put posljednji je u nizu jednog velikog američkog biznismena Kini otkad je zemlja ukinula svoju politiku nultog broja covid slučajeva i otvorila svoje granice. Appleov Tim Cook posjetio je zemlju u ožujku, dok su Jamie Dimon iz JPMorgana i Laxman Narasimhan iz Starbucksa bili u Kini prošli tjedan.

No u usporedbi sa skromnijim dobrodošlicama njegovih kolega, Muskov posjet vruća je tema, dok je njegova popularnost aktualna unatoč američko-kineskim tenzijama, uz veliko zanimanje za njegove komentare o umjetnoj inteligenciji i električnim automobilima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!