EMA procjenjuje molnupiravir, Merckov lijek za COVID

25.10.2021.

13:20

Autor: HRT/Hina

default error photo

Američki proizvođač lijekova Merck objavio je da je regulatorna agencija EU-a EMA započela procjenu eksperimentalnog lijeka te kompanije za COVID-19.

EMA je započela prvu kontinuiranu evaluaciju podataka o lijeku, što znači da će procijeniti podatke čim postanu dostupni, umjesto čekanja formalne prijave nakon što se prikupe svi podaci. Merckova istraživanja pokazuju da lijek molnupiravir smanjuje za oko 50 posto hospitalizacije i smrtne ishode zbog COVID-a.

Merck, koji razvija molnupiravir s partnerom Ridgeback Biotherapeutics, podnio je 11. listopada američkom regulatoru zahtjev za izvanrednu upotrebu lijeka. Skupina vanjskih savjetnika američkog zdravstvenog regulatora sastat će se potkraj studenog kako bi raspravljali o autorizaciji eksperimentalnog antivirusnog lijeka.

Prvi lijek protiv bolesti COVID-19 koji se daje oralno

Molnupiravir bi, ako ga odobre regulatorna tijela, bio prvi lijek protiv COVID-a koji se daje oralno, a također i prvi tretman za osobe s blagim simptomima, dok se postojeći lijekovi uglavnom koriste za liječenje kritično bolesnih. Merck ima ugovor sa SAD-om o prodaji lijekova dovoljnih za 1,7 milijuna ljudi, pri čemu jedno liječenje Merckom stoji 700 dolara.

Merck je također nedavno sklopio ugovore s Velikom Britanijom, Malezijom, Singapurom i drugim zemljama. Dužnosnik EU-a rekao je Reutersu ranije ovoga mjeseca da Unija također razmatra potpisivanje ugovora s Merckom, ali će to učiniti tek nakon što tvrtka zatraži odobrenje svojeg lijeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!