Embraer u kojem je bio Prigožin u svojoj povijesti imao samo jednu nesreću

24.08.2023.

12:48

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Avion Jevgenija Prigožina

Avion Jevgenija Prigožina

Foto: LUBA OSTROVSKAYA / Reuters

Model mlažnjaka Embraer koji se srušio u Rusiji, a prevozio je šefa plaćeničke skupine Wagner Evgenija Prigožina, ima samo jednu zabilježenu nesreću u svojoj povijesti i ona nije bila povezana s mehaničkim kvarom.

Ruske vlasti su rekle da je Prigožin bio u privatnom mlaznom zrakoplovu koji se srušio u srijedu navečer, pri čemu su poginuli svi putnici. Ruska novinska agencija TASS je javila da je riječ o brazilskom mlažnjaku Embraer.

Embraer je objavio da je svjestan zrakoplovne nesreće u Rusiji, u kojoj je sudjelovao model Legacy 600, no dodao da nema daljnje informacije o slučaju i da ne pruža usluge podrške za mlažnjak od 2019.

- Embraer se pridržavao međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji, poručila je tvrtka. Sankcije sprečavaju zapadne proizvođače zrakoplova da osiguravaju dijelove ili podršku za zrakoplove koji djeluju u Rusiji.

Na "Flightradaru" avion nestao u popodnevnim satima


Internetska stranica Flightradar24 pokazala je da je Embraer Legacy 600, za koji se vjeruje da je prevozio Prigožina, nestao s radara u 16.11 sati. Neprovjereni video na društvenim mrežama prikazuje zrakoplov nalik na privatni mlažnjak kako pada prema tlu.

Legacy 600 je ušao u upotrebu 2002., prema International Aviation HQ-u, a proizvedeno ih je gotovo 300 do obustave proizvodnje 2020. godine.

Samo je jedna zabilježena nesreća s Legacyjem 600, prema International Aviation HQ-u, a zbila se 2006. kada se u letu sudario sa zrakoplovom Boeing 737-800 na svom putu iz tvornice Embraer prema Sjedinjenim Državama.

Zrakoplov Boeing je oboren i svih 154 putnika je poginulo. Pilot Embraera je prizemljio zrakoplov bez žrtava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!