Emisije stakleničkih plinova ruske invazije jednake onima zemlje veličine Belgije

07.06.2023.

13:03

Autor: M.M./Hina/HRT

Emisije stakleničkih plinova ruske invazije jednake onima zemlje veličine Belgije

Emisije stakleničkih plinova ruske invazije jednake onima zemlje veličine Belgije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ruska invazija na Ukrajinu uzrokovala je otprilike istu količinu emisija stakleničkih plinova u prvih dvanaest mjeseci kao zemlja veličine Belgije u istom razdoblju, rekli su klimatolozi.

Izračuni nizozemskog klimatologa Lennarda de Klrerka i njegovih kolega predstavljeni su u srijedu u dokumentu na klimatskom skupu Ujedinjenih naroda u Bonnu. On je s međunarodnim timom sustavno računao izravne i neizravne emisije rata.

Tvrde kako je proizvedeno 120 milijuna tona ekvivalenta ugljikovog dioksida. To znači da su drugi staklenički plinovi poput metana konvertirani u vrijednost CO2 kako bi usporedbe bile olakšane.

Prvo i najvažnije, to je, naravno, ljudska tragedija, rekao je de Klerk za agenciju dpa.

No tu je i ogromna šteta za okoliš, dodao je.

Izravne borbene operacije uzrokovale su 19 posto emisija. Većina dolazi iz potrošnje goriva ruskih trupa, stoji u izvješću koje navodi da tome pridonose i one ukrajinske.

Oko 15 posto emisija događa se zbog požara koji često izbijaju u blizini prvih linija borbe.

Izračun procjenjuje da će se najveći udio emisija, oko 50 milijuna tona, odnositi na poslijeratnu obranu, kad će se ponovno graditi elektrane, tvornice i zgrade.

Uračunato je i curenje iz uništenog plinovoda Sjeverni tok te čimbenika poput emisija zrakoplova koji putuju dužom rutom diljem Azije otkad su snazi sankcije protiv Rusije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!