21:14 / 03.07.2020.

Autor: V.K./Hina

Engleska ukida samoizolaciju za 59 država, uključujući Hrvatsku

Foto: REUTERS/Pablo Sanhueza

Foto: REUTERS/Pablo Sanhueza

Foto: - / REUTERS

Hrvatska je jedna od 59 zemalja čiji građani neće morati u samoizolaciju kada dođu u Englesku, objavila je vlada u Londonu.
Hrvatska je jedna od 59 zemalja čiji građani neće morati u samoizolaciju kada dođu u Englesku, objavila je vlada u Londonu.

Njemačka, Francuska, Španjolska, Italija, Grčka i Turska također su na popisu država i teritorija za koje su uvedeni 'zračni mostovi', što znači da njhovi državljani neće morati u 14-dnevnu karantenu.

No, u samoizolaciju će i dalje će putnici iz Švedske, Portugala, Sjedinjenih Država i Kine.

U karantenu od 10. srpnja neće morati državljani 59 zemalja, osim ako u prethodnih nisu posjetili ili se zaustavili u državama koje nisu na popisu.
Nova pravila odnose se na Englesku i stupaju na snagu 10. srpnja, dok Škotska i Wales tek trebaju odlučiti za koje će zemlje ublažiti putna ograničenja. 

- Ovo je novi korak u opreznom otvaranju naše nacije, rekao je ministar prometa Grant Shapps.

No, dodao je da će se Britanija "vrlo brzo zaštititi ako skoči broj zaraženih u zemljama s kojima smo se ponovno povezali".

Putna ograničenja uvedena su početkom lipnja kako bi se spriječilo da koronavirus uđe u zemlju u kojoj pada broj zaraženih.

- Umjesto samoizolacije za putnike iz cijelog svijeta, u karantenu će morati samo putnici iz onih država gdje virus nije pod kontrolom, rekao je britanski premijer Boris Johnson na konferenciji za novinare u Downing Streetu.

Vlada je najavila da će informacije o putovanjima u Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku uskoro objaviti lokalne vlasti.

Premijeri Škotske i Walesa kritizirale su vladu u Londonu, a škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da Škotsku ne obvezuje "kaotično odlučivanje" britanske vlade.

Objavu popisa pozdravila je zrakoplovna industrija, a kompanije Ryanair, easyJet i British Airways ocijenile da je samoizolacija putnika bila "iracionalna" i da je nanijela štetu industriji i gospodarstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!