21:01 / 22.04.2020.

Autor: Miro Aščić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Epidemija i dalje prijeti

-

-

Foto: - / -

U svijetu je i dalje najveće žarište u Sjedinjenim Državama. Jučer je umrlo više od 2800 osoba.
U svijetu je i dalje najveće žarište u Sjedinjenim Državama. Jučer je umrlo više od 2800 osoba. S druge strane - u Europi se brojne države pripremaju za popuštanje strogih mjera zaštite. U prvom je planu gospodarstvo i pitanje kako riješiti krizu nastalu zbog pandemije.

Nakon Toyote u Francuskoj i Dacie u Rumunjskoj, tvorničke vrpce pokrenuo je i simbol njemačke autoindustrije -  Mercedes Benz. Za razliku od drugih zemalja, Njemačka nije zatvarala tvornice automobila, no one su obustavile proizvodnju zbog nedostatka autodijelova.

- Nakon mjesec dana proizvodnju pokrećemo postupno. Moj je dojam da su zaposlenici sretni što su se vratili na posao, objašnjava Frank Deiss, direktor tvornica. 

I dok se Njemačka oprezno otvara, Francuska je i dalje u karanteni. Procjenjuje se da će njezino gospodarstvo ove godine pasti za 8 posto. Više od 10 milijuna zaposlenika iz privatnog sektora zatražilo je vladinu pomoć za trenutačno nezaposlene. Proizvodnja bi trebala početi za tri tjedna.

- Razgovarat ćemo sa svim profesijama i sindikatima kako bismo ponovno mogli pokrenuti ekonomiju, što je nužno za budućnost naših kompanija i radnih mjesta, kaže Muriel Penicaud, francuska ministrica rada. 

U Madridu je zatvorena improvizirana mrtvačnica nakon što se broj smrtnih slučajeva počeo smanjivati. Španjolska planira ukinuti ograničenja sredinom svibnja, ali premijer Sanchez poručio je da kriza neće biti završena sve dok ne bude cjepiva. Od Bruxellesa traži paket od tisuću i pol milijardi eura za pomoć gospodarstvu Europske unije, tri puta više nego što je odobrila euroskupina.

- Ono što je prije bilo pošteno i prikladno, sada je jednostavno prijeko potrebno. Nužno kako bi Europska unija zaslužila to ime. A ne da bude samo udruživanje radi komercijalnih interesa, ističe Pedro Sanchez, španjolski premijer.

I talijanski premijer Giuseppe Conte uskoro će predstaviti plan popuštanja mjera radi pokretanja gospodarstva. U Italiji sve više raste zabrinutost zbog siromaštva, a Conte je pozvao EU na solidarnost i izdavanje euro obveznica. U tome su ga podržali njemački Zeleni, unatoč protivljenju bogatijeg sjevera, poglavito Njemačke, Nizozemske, Finske i Austrije.

- Želimo poslati signal Italiji, uoči sutrašnjeg summita Europskog vijeća, da smo potpuno svjesni da iz ove krize možemo izaći samo zajedno kao Europljani, smatra Franziska Brantner, Zeleni.

Bez posebne digitalne propusnice ne može se ući u Moskvu. Rusija je u potpunoj karanteni, ali broj zaraženih u posljednje vrijeme brzo raste i već ih je gotovo 60 000. Na pustom Crvenom trgu samo članovi Komunističke partije polažu vijence u povodu 150-e obljetnice Lenjinova rođenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!