07:25 / 05.01.2018.

Autor: HRT

Epidemija ospica u Novom Sadu, zaražena i 9-mjesečna beba

-

-

Foto: - / -

Od ukupnog broja oboljelih, dva slučaja su povezana s epidemijom ospica u drugim dijelovima Srbije, navedeno je u priopćenju vojvođanskog instituta za javno zdravlje, uz upozorenje da su mogući i novi slučajevi zaraze.

U Novom Sadu je prijavljena epidemija ospica, a među oboljelima je i devetomjesečna beba, objavili su srbijanski mediji.

Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) prijavio je Institutu za javno zdravlje Srbije epidemiju ospica (morbili) sa šest oboljelih osoba u Novom Sadu, od kojih su dva nova slučaja registrirana u srijedu.

Devetomjesečna beba najmlađi je pacijent, a najstarija osoba od šestero zaraženih ima 43 godine, prema službenim podacima koji govore da dvije osobe među oboljelima nisu cijepljene, a tzv. vakcinalni status ostalih nepoznat je.

Od ukupnog broja oboljelih, dva slučaja su povezana s epidemijom ospica u drugim dijelovima Srbije, navedeno je u priopćenju vojvođanskog instituta za javno zdravlje, uz upozorenje da su mogući i novi slučajevi zaraze. To se upozorenje temelji na epidemiološkim karakteristikama ospica i činjenici da znatan dio populacije nije cijepljen protiv te bolesti.

Do sada je cijepljeno u Novom Sadu 92% predškolaca i djece od 12 mjeseci do sedam godina, a u dobi od 7 do 14 godina procijepljenost je iznad 95%. Od početka prosinca 2016. pa do početka siječnja u Vojvodini je registrirano 16 slučajeva ospica, a 11 oboljelih već je preležalo bolest.

U Srbiji su do sada registrirane dvije žrtve zaraze virusom ospica,  2-godišnji dječak iz Niša i 30-godišnjak iz Beograda, a u oba slučaja pacijenti nisu bili cijepljeni.

Prema priopćenju nacionalnog Instituta za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut' potkraj prosinca, u Srbiji je u posljednja tri mjeseca registrirano najmanje 630 slučajeva ospica, a 225 laboratorijski je potvrdio institut za imunologiju 'Torlak'.

Ključni podatak na koji upozoravaju stručnjaci je da čak 91% pacijenta zaraženih ospicama nije cijepljeno, nepotpuno je cijepljeno ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

U Srbiji posljednjih mjeseci traje kampanja protiv cijepljenja kojom se nastoji proturječiti argumentima struke i medicinskim činjenicama na koje upozoravaju infektolozi. Istodobno, u raspravama na društvenim mrežama i portalima zahtijeva se kaznena odgovornost tzv. 'antivaksera', 'zbog narušavanja zdravstvenog sustava i destruktivnog djelovanja'.

Srbijanski ministar zdravstva dr. Zlatibor Lončar upozorio je da se tragične posljedice mogu spriječiti cijepljenjem i poručio roditeljima da cijepe svoju djecu i ne očekuju od države  da 'bude čudotvorac i zaustavi epidemiju'. Ako djeca nisu cijepljena, ovakve stvari su neizbježne, naglasio je srbijanski ministar zdravstva potkraj prosinca u povodu prve žrtve ospica u Srbiji.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!