08:41 / 20.05.2018.

Autor: I.B./HRT

Erdogan doputovao u Sarajevo, prate ga jake mjere osiguranja

screenshot Twitter

screenshot Twitter

Foto: - / -

U Olimpijskom centru Zetra održat će veliki predizborni skup za tursku dijasporu.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je malo prije podneva u Sarajevo, gdje će boraviti u radnom posjetu, a uz jake mjere osiguranja iz zračne luke odmah se uputio prema sjedištu Predsjedništva Bosne i Hercegovine na razgovore s državnim izaslanstvom predvođenim predsjedateljem Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem.

I prije njegova dolaska ulice su preplavile tisuće Turaka, koji su u Sarajevo stigli kako bi sudjelovali na cjelodnevnom skupu Erdoganove lobističke organizacije Unija europskih demokrata Turske (UEDT).

Noseći turske zastave i Erdoganove fotografije, kolone ljudi krenule su prema dvorani Zetra kamo bi tijekom dana trebao doći i sam turski predsjednik zajedno s Izetbegovićem.

Skup koji ima službenu oznaku godišnje skupštine UEDT-a, zapravo se smatra središnjim preizbornim okupljanjem za tursku dijasporu koje Erdogan organizira uoči izvanrednih predsjedničkh i parlamentarnih izbora koji će se u njegovoj zemlji održati 24. lipnja.

Planove za organiziranje takvog skupa u Njemačkoj, Austriji ili Nizozemskoj spriječile su vlasti tih država uz ocjenu kako je neprimjereno da se na njihovu terotoriju vodi kampanja za turske izbore.

Erdogan u Sarajevu boravi u pratnji supruge Emine, a njihov posjet BiH trebao bi trajati do kasnih večernjih sati i uključuje razgledavanje starog dijela Sarajeva.

Najavljeno je i kako će Erdogan i Izetbegović zajedno sudjelovati u akšam-namazu, večernjoj molitvi u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Predizborni skup turskog predsjednika u Sarajevu komentirao je hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Rekao je da se "nada da će skup proteći u miru i neće ostaviti nikakve posljedice - osim onih strateških odrednica koje ima sam Erdogan, zbog čega je to organizirao u Sarajevu i iz Sarajeva šalje poruke svijetu", istaknuo je Dragan Čović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!