Erdogan ide u Ukrajinu, Ankara očekuje ublažavanje napetosti

03.02.2022.

09:02

Autor: Hina/HRT

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Foto: Florion Goga / REUTERS

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u četvrtak putuje u posjet Ukrajini, nakon što je predložio da Ankara bude posrednik u smirivanju napetosti s Rusijom, bez zauzimanja strana. 

Turski dužnosnik rekao je Reutersu da Ankara očekuje da će se napetosti doista ublažiti nakon susreta u Kijevu s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. Ankara i Kijev su dan ranije objavili da će potpisati nekoliko sporazuma, među njima i onaj o slobodnoj trgovini. 


Rusija odbacuje tvrdnje Zapada da planira invaziju na Ukrajinu te traži sigurnosne garancije da se NATO neće dalje širiti na istok niti postavljati raketne sustave u Ukrajinu. 


Erdoganov posjet događa se nakon posjeta čelnika NATO članica Velike Britanije, Poljske i Nizozemske Kijevu. Turska ima dobre odnose s Ukrajinom i Rusijom, no rekla je da će kao članica NATO-a učiniti što je potrebno ako Rusija napadne. 


Ankara se još u studenom ponudila da bude posrednikom, a turski diplomatski izvori prošli su mjesec otkrili da su i Kijev i Moskva otvoreni za tu ideju. 


Drugi turski dužnosnik, govoreći također pod uvjetom anonimnosti, rekao je da će Erdogan u telefonskom pozivu pozvati dvije strane na suzdržanost, pa je dodao da Ankara želi nastaviti suradnju s objema veoma važnim državama. 


Turski pristup nije zauzimanje jedne strane, rekao je dužnosnik. 


Erdoganovom inicijativom i uz poruke koje će poslati, očekujemo da će se napetosti smiriti, zaključio je. 


Turska dijeli Crno more s Ukrajinom i Rusijom. Erdogan je kazao kako bi sukob u regiji bio neprihvatljiv te je upozorio Rusiju da invazija ne bi bila mudar potez. 


Iako gradi suradnju na području energetike i obrane s Rusijom, Turska se usprotivila politici Moskve u Siriji i Libiji, kao i ruskoj aneksiji Krima 2014. godine. Turska je Ukrajini prodala sofisticirane vojne dronove. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!