Erdogan: Izbori u Turskoj 14. svibnja

22.01.2023.

22:44

Autor: HRT/Hina/DPA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan

Foto: Presidential Press Office / REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan službeno je najavio da će pomaknuti predsjedničke i parlamentarne izbore zakazane za lipanj na 14. svibnja.

Prethodno je u srijedu rekao da želi održati izbore tog datuma, ali ovo je bila njegova službena objava koju je dao na sastanku s mladim glasačima u gradu Bursi na zapadu Turske, prenosi državna novinska agencija Anadolu.

Izbori se smatraju testom za Erdogana, koji je na vlasti već 20 godina: izabran je za premijera 2003., a predsjednik je od 2014.

Prema anketama, Erdoganov reizbor je sve samo ne izvjestan. Kao predsjednik ima ovlast raspisivanja prijevremenih izbora. Očekuje se da će Erdogan dobiti nešto glasova na prijevremenim izborima jer mnogi religiozni muslimani možda neće izaći na birališta u lipnju, kada su razni praznici.

Turski predsjednik natječe se za treći mandat za koji oporba tvrdi da nije u skladu s ustavom. Prvi put je izabran za predsjednika 2014. i reizabran 2018. Treća kandidatura predviđena je samo ako parlament iznudi prijevremene izbore.

Pristaše Erdogana kažu da je on izabran 2018. kao prvi predsjednik u novom predsjedničkom sustavu nakon opsežnih ustavnih promjena. Njegov dosadašnji mandat stoga se ne računa, kažu. Ustavni pravnici su podijeljeni po tom pitanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!