19:19 / 24.01.2018.

Autor: HRT

Erdogan najavljuje pohod i na Manbij, Trump ga pozvao da ograniči akciju

-

-

Foto: - / -

Kurdi su optužili Rusiju za izdaju jer Moskva nije zatražila Ankaru da zaustavi tenkove. Turska tvrdi da s Rusijom ima dogovor. No Afrin nije konačni cilj. Erdogan najavljuje pohod i na Manbij.
Već peti dan turska vojska, zajedno sa sirijskim pobunjenicima napada kurdske položaje u Afrinu, na sjeverozapadu Sirije. Ankara tvrdi da ne traži sukob s Rusijom, SAD ni Sirijom, već štiti vlastitu sigurnost. Na obje strane broje se deseci poginulih.

Tursko topništvo granatira kurdske položaje u regiji Afrin. Granate ne padaju samo na kurdske jedinice već i na pogranične gradove.U napadu na Kurde turski je režim u prve redove gurnuo sirijske pobunjeničke frakcije. Iako slabije naoružani, Kurdi se zasad žilavo brane. Turska vojska sporo napreduje.

Afrin je područje na sjeverozapadu Sirije s većinski kurdskim stanovništvom. Turskoj je cilj potisnuti Kurde i spriječiti uspostavu kurdske autonomije na svojoj granici.

Kurdi su optužili Rusiju za izdaju, jer Moskva nije zatražila od Ankare da zaustavi tenkove, a Turska tvrdi da s Rusijom ima dogovor. No Afrin nije konačni cilj Turske. Erdogan najavljuje pohod i na drugu kurdsku regiju i grad Manbij.

Trump pozvao Tursku da ograniči svoje vojne akcije u Siriji

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da ograniči vojne operacije protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije i da izbjegne djelovanje kojim se riskira sukob s američkim snagama u regiji, objavila je Bijela kuća. 

Dvoje čelnika razgovaralo je na dan kad je Erdogan najavio da će Turska proširiti svoju vojnu operaciju na sirijski grad Manbij, što je potez koji bi mogao dovesti turske snage u konfrontaciju sa snagama Sjedinjenih Država, njihovih saveznika iz NATO-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!