14:39 / 26.08.2020.

Autor: B.A./Hina

Erdogan: Nećemo kompromise oko prava na more

Foto: Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Foto: Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Turska je odlučna učiniti sve potrebno da postigne svoja prava u Crnome, Egejskom i Sredozemnom moru, rekao je Erdogan.
Turska je odlučna učiniti sve potrebno da postigne svoja prava u Crnome, Egejskom i Sredozemnom moru, rekao je u srijedu predsjednik Tayyip Erdogan.

-
Nećemo kompromise oko onoga što nam pripada... Odlučni smo učiniti štogod je potrebno, rekao je Erdogan dan nakon što je njemački ministar vanjskih poslova pokušao ublažiti napetosti između Turske i Grčke u njihovu sporu oko nadzora voda u istočnom Sredozemlju.

Govoreći na događaju kojim se obilježava vojna pobjeda seldžučkih Turaka nad Bizantskim Carstvom u Malazgirtu, Erdogan je također pozvao svoje grčke kolege da izbjegnu pogreške koje bi im, kako je rekao, donijele uništenje.

Napetosti između Turske i Grčke eskalirale su nakon što je Ankara ovaj mjesec poslala svoj istraživački brod Oruc Reis u sporne vode istočnog Sredozemlja, potez koji je Atena nazvala ilegalnim.

Turska i Grčka, NATO saveznice, oštro su suprotstavljene oko prava na resurse ugljikovodika u tom području na temelju sukobljenih stavova o opsegu njihovih epikontinentalnih pojaseva u vodama s pretežito grčkim otocima.

- Ako je tko spreman platiti cijenu, neka nam se suprotstavi. Ako ne, trebali bi se maknuti kako bismo se mogli baviti svojim poslom, rekao je Erdogan.

Njemačka je nastojala posredovati između Ankare i Atene. Grčka i Turska rekle su da žele dijalog, ali obje su upozorile da će nastaviti braniti svoja prava u regiji.

Francuska će se priključiti Italiji, Grčkoj i Cipru u vojnim vježbama u istočnom Sredozemlju do 28. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!