Erdogan obećao smanjiti inflaciju u utrci za novi mandat

11.04.2023.

17:27

Autor: P.F./Hina/HRT

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Foto: Murat Cetinmuhurdar / Predsjednički ured za medije / Reuters

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan počeo je kampanju u ime svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) za izbore 14. svibnja obećanjem da će svesti inflaciju na jednoznamenkastu znamenku te potaknuti gospodarski rast u nastojanju da izbori novi mandat nakon dva desetljeća na vlasti.

Erdogan je suočen s najvećim političkim izazovom od dolaska AKP-a na vlast 2002. godine, a prema anketama pada mu potpora posljednjih godina nakon što je neortodoksna ekonomska politika ugrozila nacionalnu valutu liru i uzrokovala skok inflacije.

- Nastavit ćemo jačati naše gospodarstvo kroz ulaganja, zapošljavanje, proizvodnju, izvoz i trenutačni suficit. Inflaciju ćemo svesti na jednoznamenkastu razinu i zasigurno spasiti našu zemlju od tog problema, rekao je Erdogan mnoštvu okupljenom na stadionu u Ankari.

Erdoganovo agresivno smanjenje kamatnih stopa dovelo je inflaciju na 24-godišnji vrhunac iznad 85% u listopadu prije nego što je pala na gotovo 50% u ožujku. Kriza troškova života potom je zahvatila turska kućanstva te istopila zarade i štednje.

- Dodatno ćemo unaprijediti ulaganja sa strukturom temeljenom na ekonomiji slobodnog tržišta integriranoj sa svijetom, navodi se u manifestu vladajuće stranke.

Manifestom se cilja postići godišnji rast od 5,5% od 2024. do 2028., odnosno na BDP od 1,5 bilijuna dolara do kraja 2028.

Na predsjedničkim izborima u svibnju, Erdoganu će konkurirati kandidat oporbenog saveza Kemal Kilicdaroglu.

U najnovijem istraživanju mnijenja koje je proveo Metropoll, 42,6% ispitanika navelo je da bi glasalo za Kilicdaroglua, a 41,1% za Erdogana u prvom krugu, a druga dva predsjednička kandidata dobila bi potporu od tek 7,2%.

Birači će u svibnju birati i parlamentarne zastupnike. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!