Erdogan: Rusija ima važan adut u rukama, ne treba je podcjenjivati

07.09.2022.

15:00

Autor: T.D./HRT/Hina

Erdogan i Vučić

Erdogan i Vučić

Foto: Marko Djurica / Reuters

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu u Beogradu, nakon razgovora s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, da se nada kako će uskoro biti postignut sporazum o registarskih tablicama s Kosovom, kao i u drugim spornim pitanjima te izrazio spremnost Turske da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine.
- Veoma smo zadovoljni da je postignut sporazum kada je riječ o prelasku granica samo s osobnim kartama između Srbije i Kosova. Kada je riječ o registarskim tablicama, nadam se da će se sporazum postići u najskorije vrijeme, kao i o drugim problematičnim pitanjima, rekao je Erdogan, a prenose srbijanske agencije.

Istaknuo je da će Turska nastaviti iskreno podržavati rješavanje problema kroz dijalog.

- Kada se od nas traži pomoć pružamo doprinos svim sredstvima koja su nam dostupna i konstruktivnim pristupom i onim koji je nepristran. Spremni smo uraditi ono što je dio naše uloge kada je riječ o tome da se strane u BiH sastanu u formatu da postignu izmirenje u tri zajednice, naveo je Erdogan.

- Vidjeli smo pozitivne pomake i nadam se da postoji i pozitivno ubrzanje koje će biti održivo na Balkanu zato što Balkan ne može više tolerirati ovakvu vrstu problema, rekao je Erdogan.  

Vezano uz posjet Srbiji ocijenio je d će potpisani protokol o putovanjima uz korištenje samo osobnih iskaznica između Turske i Srbije dodatno unaprijediti odnose između dvije zemlje. 

Srbijanski predsjednik Vučić istaknuo je da su odnosi Srbije i Turske na najvišoj razini u modernoj povijesti, ukazujući posebno na odlične rezultate u trgovinskoj razmjeni, prenosi Tanjug. Trgovinska razmjena podignuta je s manje od jedne milijarde eura, na gotovo 2,5 milijarde eura, naveo je.

Vučić: Srbija želi kupiti letjelice Bajraktar

Vučić je istaknuo da su za Srbiju od ogromnog značenja niz infrastrukturnih projekata s Turskom te da je bilo riječi i o većoj suradnji u okviru ministarstava obrane, većoj vojnoj i suradnji namjenskih industrija. Srbija želi kupiti bespilotne letjelice Bajraktar i očekuje da će to biti ostvareno tijekom iduće godine, rekao je dodavši da je Srbija za njih spremna platiti ne samo desetine, već i stotine milijuna eura.

Vučić je na konferenciji za novinare kazao da je s Erdoganom razgovarao o ratu u Ukrajini, uvođenju sankcija Rusiji i energetici.

- Srbijanski predsjednik objavio je ranije na Instagramu da je "kao i uvijek do sada, imao odličan, prijateljski i otvoren razgovor" s turskim predsjednikom te da su razmijenili mišljenja o svim pitanjima važnim za dvije zemlje, kao i o aktualnim geopolitičkim izazovima na regionalnom i globalnom planu", prenosi Beta.

Nakon sastanka dvojice predsjednika održan je i sastanak dvaju izaslanstava, a potom potpisan niz sporazuma o suradnji. Riječ je o dopunama sporazuma o uzajamnom ukidanju viza, sporazumu o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja, o suradnji u području naprednih tehnologija te memorandumima u području suzbijanja šumskih požara i području medija i komunikacija te elektronske uprave. 

Poslijepodne se održava srpsko-turski poslovni forum, na kojem je najavljeno sudjelovanje oko 500 poslovnih ljudi iz oko 330 tvrtki iz Srbije i Turske, iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike.

U Srbiji danas posluje više od 1.300 turskih tvrtki i Turska je važan ekonomski partner Srbiji, a razmatra se realizacija zajedničkih infrastrukturnih projekata, olakšavanje graničnih procedura i razmjene znanja. 

Erdogan je jučer doputovao u Beograd u sklopu trodnevnog posjeta regiji. Prije Beograda boravio je u Sarajevu, a u četvrtak će posjetiti Hrvatsku, gdje će razgovarati s najvišim državnim dužnosnicima i otvoriti Islamski kulturni centar i džamiju u Sisku. 

video thumb

Erdogan upozorio da ne treba podcjenjivati Rusiju

Turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan upozorio je u srijedu u Beogradu da ne treba podcijeniti Rusiju te je ocijenio da neke zapadne zemlje vode politiku provociranja koja ne može donijeti rezultate.


Na pitanje o tome tko je kriv za tešku energetsku situaciju u Europi i kako to stanje prevladati Erdogan je rekao da je Turska uvijek vodila izbalansiranu politiku prema Rusiji i Ukrajini i da će tako nastaviti, prenosi Tanjug.

- Ne moram spominjati nikakva imena, ali ima nekoliko zemalja na zapadu za koje smatramo da njihov pristup nije ispravan. Oni vode politiku zasnovanu na poticanju. Kada vodite politiku provociranja ne možete postići rezultate", rekao je na konferenciji za medije turski predsjednik, koji boravi u trodnevnom posjetu regiji.

Po njegovim riječima, griješe oni koji podcjenjuju Rusiju. Rusija je prestala isporučivati plin i cijena plina je porasla, a sada svi nastoje iznaći načine da prežive zimu. Rusija ima važan adut u rukama, a nitko nije razmišljao ranije o tome, upozorio je Erdogan.

Po njegovim riječima, ne može se imenovati pobjednik tog rata, jer ga nema, no ima samo veliki broj gubitnika. Također je kazao da ne vidi kako je moguće da se rat uskoro okonča.

Turski predsjednik kazao je da se od priča onih koji kažu da su velikom količinom novca podržali Ukrajinu ne mogu vidjeti bilo kakvi rezultati. U vezi isporuke streljiva i naoružanja, Erdogan je rekao da su to ostaci koje zapad šalje.

On je izrazio nadu da će se rješenje postići i rat završiti te da će po njegovom završetku svijet ponovo živjeti u miru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!