Erdogan od Scholza traži da pridonese oživljavanju pristupanja Ankare EU-u

01.11.2022.

17:39

Autor: P.F./Hina

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Foto: Murat Cetinmuhurdar / PPO / Reuters

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nada se da će bliski dijalog s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom pridonijeti oživljavanju procesa pristupanja njegove zemlje Europskoj uniji.

U telefonskom razgovoru sa Olafom Scholzom Recep Tayyip Erdogan je istaknuo potrebu oživljavanja dijaloga između Turske i Europske unije, potrebu pristupnih pregovora i razgovora usmjerenih na ažuriranje carinske unije, priopćio je Erdoganov ured.

Dvojica čelnika razgovarala su i o rusko-ukrajinskom ratu te o nedavnim napetostima između Ankare i Grčke, stoji u objavi ureda. Turska je 1999. imenovana službenim kandidatom za članstvo u EU, no pregovori o članstvu su zamrznuti.

Bruxelles podsjeća na pogoršanje ljudskih prava i vladavine prava u Turskoj, osobito nakon neuspjeloga vojnog udara 2016. godine.

Prošli je mjesec u izvješću Europske komisije kritizirana Ankara jer nije realizirala napredak prema svome cilju - pridruženju bloku, a u izvješću se navode i ozbiljni nedostaci kada je posrijedi funkcioniranje turskih demokratskih institucija.

Berlin je, uz ostale zapadne zemlje saveznice, otvoreni kritičar pogoršanja stanja ljudskih prava u Turskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!