13:35 / 25.03.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Erdogan: Putina treba ohrabriti da časno izađe iz Ukrajine i završi sukob

 Tayyip Erdogan

Tayyip Erdogan

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Ruskog predsjednika Vladimira Putina trebalo bi ohrabriti da časno izađe iz Ukrajine i završi taj sukob, rekao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.


- Putinu moramo reći, ti bi sada trebao biti taj koji će učiniti korak prema miru. Trebali bismo nastojati riješiti ovaj sukob tako da ohrabrimo častan izlazak, kazao je Erdogan vraćajući se iz Bruxellesa sa summita NATO-a .


Erdogan je rekao da će razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i Putinom kako bi procijenili detalje summita NATO-a.

Ankara sebe vidi kao posrednika u tom sukobu i ima bliske odnose s Ukrajinom i Rusijom. Erdogan smatra da je kompromis između Kijeva i Moskve još uvijek moguć, uključujući odustajanje Ukrajine od članstva u NATO-u i djelomično razoružavanje.

Međutim dvije strane i dalje se spore oko teritorijalnih pitanja.

Erdogan je ponovio da Turska kad je riječ o sankcijama Zapada ništa ne može učiniti zbog energetske ovisnosti o Rusiji.

- Ne mogu ostaviti svoje građane na cjedilu, ne mogu zaustaviti industriju. Mi moramo očuvati te interese, bio je jasan Erdogan.

Rusija je glavni opskrbljivač plina za Tursku. Rusi čine skoro najveći broj stranih turista u Turskoj i dvije zemlje zajedno grade prvu nuklearnu elektranu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!