Erdogan s prednošću ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora

15.05.2023.

Zadnja izmjena 13:40

Autor: Hina/HRT/R.S.

Kilicdaroglu i Erdogan

Kilicdaroglu i Erdogan

Foto: Yves Herman/Umit Bektas / Reuters

Turska ide u drugi krug predsjedničkih izbora na kojima oporbenog kandidata Kemala Kilicdaroglua čeka težak zadatak stizanja prednosti aktualnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji uz to već ima osiguranu većinu u parlamentu.

Nakon prebrojenih 99,38 posto biračkih mjesta, aktualni predsjednik ima 49,42 posto, a Kilicdaroglu ima 44,95 posto glasova, prenosi turski provladin medij TRT. Na trećem mjestu je iznenađenje izbora, nacionalistički kandidat Sinan Oan s 5,2 posto, a iza njega Muharrem Ince koji se povukao iz utrke, no prekasno, pa je ipak dobio 0,43 posto glasova. 

Pošto nijedan kandidat nije osvojio preko 50 posto glasova, drugi krug izbora, prvi u turskoj povijesti, održat će se 28. svibnja.

Analitičari smatraju da će Kilicadoglu u drugom krugu predsjedničkih izbora teško stići moćnog turskog predsjednika. Čelniku oporbene Republikanske narodne stranke u prilog ne ide što je u parlamentu izgubio od Erdoganovog bloka te bi stoga njegova eventualna vlada teško dobivala podršku za svoje odluke u vrijeme kad Turskoj pogođenoj unutarnjom ekonomskom te vanjskim geopolitičkim krizama treba stabilnost.

Prema pisanju TRT-a, Erdoganov Narodni savez ima 321 zastupnika od ukupno 600, dok je Nacionalni savez predvođen Klçdaroluom osvojio 213 mandata.

Za izbor novog predsjednika ključni će biti Oanovi birači. On je bivši pripadnik nacionalističkog MHP-a, danas u savezu s Erdoganovom strankom Pravde i razvoja. MHP je napustio upravo zbog neslaganja sa stranačkom podrškom turskom predsjedniku nakon izbora 2015. godine, no smatra se da su njegove nacionalističke poruke i pozivi na tursku geopolitičku neovisnost bliži Erdoganu nego prozapadnoj politici Kilicdaroglua, Kurda i pripadnika religijske islamske manjine Alevita.

Provladini mediji slavili su rezultate izbora. Novine Yeni Safak proglasile su da je narod pobijedio, dok je sam Erdogan u govoru s balkona sjedišta stranke poručio da je pobjednik bez sumnje naša država. Turski predsjednik uspio je mobilizirati svoje birače usprkos ogromnoj inflaciji koja pogađa Tursku. Njegov ulazak u treće desetljeće na čelu Turske svakako će uznemiriti kritičare koji smatraju da šteti turskoj demokraciji. Ako kandidat oporbe ipak pobijedi u drugom krugu, očekuje se puštanje tisuća političkih zatvorenika i aktivista, piše agencija Reuters. 

Erdogan dobio više glasova u odnosu na ankete


Erdogan, koji je dobio više glasova u odnosu na predizborne ankete, djelovao je samopouzdan i borben kada se obratio svojim sljedbenicima.


- Imamo 2,6 milijuna glasova više od najbližeg suparnika. Očekujemo da će se to još povećati kada rezultati budu službeni, rekao je Erdogan.

Nakon prebrojanih 97 posto listića, Erdogan vodi s 49,39 posto, a Kilicdaroglu ima 44,92 posto, izvijestila je državna novinska agencija Anadolija. Državno izborno povjerenstvo je objavilo da je za Erdogana glasalo 49,49 posto birača nakon prebrojanih 91,93 posto listića.

- Želio bih zahvaliti svakom građaninu koji je izašao na izbore i iskazao svoje preferencije u glasačkoj kutiji. Želim zahvaliti braći i sestrama koji su nas zaokružili. Osim brojeva, rezultati pokazuju da je pobjednik naša zemlja, naš narod. Turska je još jednom dokazala da je među vodećim demokracijama svijeta, svojim zalaganjem za narod i za slobodu građana u njihovu političkom izboru, rekao je Erdogan. 


Za koga će glasati glasači Sinana Ogana?


Treći, nacionalistički kandidat Sinan Ogan osvojio je 5,3 posto glasova i mogao bi odlučiti o pobjedniku, ovisno o tome koga podrži u drugome krugu.


Na izborima za parlament koji su se održavali paralelno s predsjedničkima, Narodni savez koji čini Erdoganova islamistička stranka AKP, nacionalistički MHP i drugi ostvario je bolji rezultat od očekivanog i na dobrom je putu da ima većinu. Nakon prebrojanih 93 posto listića, očekuje se da će imati 324 od 600 mandata.


Kilicdarogluova Nacionalna alijansa od šest oporbenih stranaka, uključujući sekularnu Republikansku narodnu stranku (CHP) koju je osnovao Ataturk, osvaja 211 mandat.


Radnički i slobodarski savez, predvođen prokurdskom Zeleno-lijevom strankom, imat će 65 mjesta u parlamentu, pokazuju trenutni podaci.


Smanjivanje prednosti nakon prvih rezultata


Prvi nedjeljni rezultati na predsjedničkim izborima doveli su Erdogana u udobno vodstvo, ali kako se prebrojavanje nastavljalo, njegova se prednost očekivano smanjivala. Drugi krug izbora 28. svibnja je gotovo izvjestan i izborna presuda o dva desetljeća dugoj Erdoganovoj vladavini odgađa se za dva tjedna.


Ankete javnog mnijenja prije izbora davale su Kilicdarogluu blagu prednost, a dvije ankete u petak čak su pokazale da je iznad praga od 50 posto. Međutim, većina je bila najavila tijesnu utrku.

Predsjednički izbori odlučit će ne samo tko vodi Tursku, nego i kako se njome upravlja, kamo ide njezino gospodarstvo usred duboke krize troškova života i oblik njezine vanjske politike.


Izbori, koji su i parlamentarni, pozorno se prate u zapadnim prijestolnicama, na Bliskom istoku, u NATO-u i Moskvi.

Erdogan, saveznik Putina


Poraz Erdogana, jednog od najvažnijih saveznika predsjednika Vladimira Putina, vjerojatno će uznemiriti Kremlj, ali utješiti Bidenovu administraciju, kao i mnoge europske i bliskoistočne čelnike koji su imali problematične odnose s Erdoganom.


Turski čelnik s najdužim stažem pretvorio je članicu NATO-a i drugu najveću europsku zemlju u globalnog igrača, modernizirao ju je kroz velike projekte poput novih mostova, bolnica i zračnih luka te izgradio vojnu industriju kojoj zavide strane države.


Njegova nestabilna ekonomska politika niskih kamatnih stopa, koja je pokrenula spiralnu krizu troškova života i inflaciju, ostavila ga je žrtvom bijesa birača. Spor odgovor njegove vlade na razorni potres u jugoistočnoj Turskoj u kojem je poginulo 50.000 ljudi dodatno je razbjesnio glasače.


Kilicdaroglu je obećao usmjeriti Tursku na novi kurs oživljavanjem demokracije nakon godina državne represije, povratkom na ortodoksne ekonomske politike, osnaživanjem institucija koje su izgubile autonomiju pod Erdoganovim čvrstim pritiskom i ponovnom izgradnjom krhkih veza sa Zapadom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!