19:25 / 29.01.2018.

Autor: HRT

Erdogan se sastao s Vučićem i Izetbegovićem

-

-

Foto: - / -

Bilo je riječi o stanju u regiji, s naglaskom na odnosima Srba i Bošnjaka.
U Istanbulu su s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Bilo je riječi o stanju u regiji, s naglaskom na odnosima Srba i Bošnjaka. Erdogan je još sinoć odvojeno razgovarao s Izetbegovićem, a danas i s Vučićem.

"Ja sam predsjedniku Erdoganu vrlo zahvalan za poruke koje on iznio. To su bile mnogo drugačije poruke od onih koje su postojale prije sedam, osam godina. Mnogo sam zahvalan i uvijek sam spreman da se odazovm bilo kakvom pozivu na razgovor jer smatram da je razgovor najbolji za rješavanje problema", rekao je Vučić.

"Ono na čemu je inzistirao gospodin Vučić, da ga dobro razumijemo - kazao je - da nikada više BiH neće imati problema sa Srbijom. I da je Srbija jamac mira i stabilnosti i poboljšanja odnosa između Bošnjaka i Srba na Balkanu. Evo te dvije stvari da se ostvare bile bi od jednog povijesnog značaja", naglasio je Izetbegović.


Čović i Dodik kritizirali sastanak Izetbegovića s Vučićem i Erdoganom

Predsjedatelj predsjedništva BiH Dragan Čović kritizirao je trilateralni sastanak njegova bošnjačkog kolege Bakira Izetbegovića s predsjednikom Srbije i Turske Aleksandrom Vučićem i Recepom Tayyipom Erdoganom, a zbog susreta je nesretan i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Čović i Dodik u odvojenim izjavama lokalnim medijima tvrde da je Izetbegović otišao u Istanbul bez konzultacija s bilo kim u državi. "U ovom slučaju Izetbegović je otišao u svoje osobno ime ili u ime stranke, u ime predsjedništva BiH svakako nije",  izjavio je Čović.

Dodik je susret Izebegovića s Vučićem i Erdoganom doživio kao "opasni presedan", tvrdeći da se Izetbegović pokušavao predstaviti kao osoba koja govori u ime države BiH iako za to nema ovlasti.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!