22:13 / 08.01.2018.

Autor: HRT

Erdogan suzdržan oko BiH, Predsjednica ga podsjetila na obećanje od milijardu eura

-

-

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u jednodnevni radni posjet Turskoj.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu je Turskoj, zemlji  s kojom Hrvatska ima dobre odnose i nema otvorenih pitanja.  U predsjedničkoj palači primio ju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Razgovarali su o odnosima s Europskom unijom, upravljanju migracijama, a tema je bila i stanje u regiji, prije svega u Bosni i Hercegovini.Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njen turski kolega Erdogan ovaj su posjet okarakterizirali kao kratak, ali izrazito pozitivan i sadržajan.

Jedna od glavnih tema bilo je stanje na jugoistoku Europe, Turska je izrazila svoju potporu Hrvatskoj i svoju spremnost na suradnju oko stabilizacije te regije, odnosno očuvanju mira i sigurnosti u njoj.

Hrvatska su očekivanja bila da će se turski predsjednik Erdogan založiti i za promjenu izbornog zakona u BiH kod bošnjačkih vlasti, kako bi se tamo osigurao ravnopravan položaj Hrvata. Međutim, predsjednik Erdogan je po tom pitanju bio izuzetno rezerviran, rekao je da je to unutarnje bosansko-hercegovačko pitanje te istaknuo kako bi se u skoroj budućnosti, u iduća tri mjeseca, trebao održati trilateralni sastanak Turska-Hrvatska- BiH, prvo na ministarskoj razini, a potom i na razini čelnika država. Rekao je da je upravo to pravo mjesto za traženje odgovora na otvorena pitanja.Inače, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je u utorak naslutiti kako Erdogan neće posredovati oko izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Za portal Faktor rekao je da, "ako je točno da je jedan od razloga odlaska predsjednice Hrvatske u posjetu Turskoj razgovor o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH i intervencija predsjednika Erdogana po tom pitanju, onda je to proizvod potpuno pogrešnog razumijevanja njegovih prijateljskih odnosa s predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske".

Grabar Kitarović i Erdogan razgovarali su i o stanju u Europskoj uniji te na Bliskom istoku, posebice u Siriji. Fokus je bio na turskom upravljanju migracijama, odnosno na držanju tzv. zapadne balkanske migrantske rute zatvorenom. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je i jasnu potporu Turskoj na njenom europskom putu.

Erdogan je tijekom susreta naglasio važnost jačanja gospodarske suradnje između dviju zemalja. Naime, u prvih devet mjeseci prošle godine trgovinska razmjena između Hrvatske i Turske porasla je za 20-tak posto, na oko 350 milijuna eura. Međutim, predsjednica Kolinda Granar-Kitarović podsjetila je  Erdogana tijekom konferencije za novinare na njegov posjet Zagrebu u travnju 2016., kada je obećao da će ta brojka dosegnuti milijardu eura. Prigovorila je da je ta brojka još uvijek daleko od tog iznosa.

Rekla mu je i da će njen službeni posjet koji bi se trebao dogoditi tijekom ove godine, biti prilika za forum hrvatskih gospodarstvenika u Turskoj, pa i nova prilika za turskog predsjednika da svoje obećanje ispuni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!