Erdogan: Švedska ne može računati na podršku za NATO nakon paljenja Kurana

23.01.2023.

19:04

Autor: Hina/HRT/A.V.

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / REUTERS

Švedska ne može računati na potporu Turske za ulazak u NATO nakon što je ekstremno desni političar spalio primjerak Kurana u Stockholmu, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.


- Ako ne pokažete poštovanje prema Republici Turskoj ili vjerskim uvjerenjima muslimana, onda ne možete dobiti nikakvu podršku od nas kad je riječ o NATO-u, rekao je Erdogan u Ankari.


Švedskoj je potrebno odobrenje Turske da postane članica NATO-a.


Napetosti između dviju zemalja porasle su posljednjih tjedana zbog čega se prolongirao put Švedske prema NATO-u.


Rasmus Paludan, protuislamski političar i aktivist iz Danske, održao je manji prosvjed u švedskoj prijestolnici u subotu.


Prema švedskim medijima, spalio je Kuran blizu turskog veleposlanstva.


Erdogan je kazao da je to sramota.


Švedska i susjedna Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.


Svih 30 članica NATO-a mora ratificirati švedsko članstvo u NATO-u, a to do sada nisu učinile još samo Turska i Mađarska.


Turska optužuje Švedsku za podupiranje skupina koje smatra terorističkima - Kurdistansku radničku partiju i organizaciju Fethullaha Gülena koju smatra odgovornom za neuspješni vojni puč iz 2016.


Ankara zahtijeva od Švedske izručenje niza ljudi.


Tenzije između Stockholma i Ankare posebno su se povećale dva tjedna nakon prosvjeda u glavnom gradu Švedske na kojem je za noge obješen lutak s likom Erdogana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!