20:04 / 22.03.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Erdogan traži od EU-a da otvori pristupne pregovore

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je u utorak od Europske unije (EU) da otvori "pristupne pregovore" s Ankarom, dan uoči europskog sastanka na vrhu u Bruxellesu posvećenog ruskoj invaziji na Ukrajinu.

- Očekujemo od EU-a da brzo otvori poglavlja pristupnih pregovora i da počne pregovore o carinskoj uniji, bez besramne računice, rekao je Erdogan nakon sastanka s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Ankari.

Izjave turskog predsjednika dolaze u trenutku kada je rat u Ukrajini omogućio Ankari da se vrati na međunarodnu pozornicu zahvaljujući njezinim naporima u posredovanju.

Pregovori o mogućem članstvu Turske u EU-u koji su počeli 2005., zapeli su zadnjih godina zbog rasta napetosti s Bruxellesom u vezi s nizom pitanja.

Tako je Europska komisija krajem 2020. ocijenila da su izgledi Ankare za članstvo "na mrtvoj točki" zbog toga što su njezini čelnici donosili odluke suprotne interesima EU-a.

- Turska se nastavila udaljavati od EU-a, uz ozbiljno nazadovanje na području vladavine prava i temeljnih prava, izrazila je žaljenje Komisija u oštrom izvješću.

Veze Bruxellesa i Ankare veoma su se zategnule nakon neuspjelog pokušaja puča u srpnju 2016. i progona oporbe i medija koji je zatim nastupio.

Predsjednici država i vlada EU-a sastaju se u srijedu u Bruxellesu na dvodnevnom summitu posvećenom uklanjanju posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

U četvrtak se u Bruxellesu treba održati i izvanredni summit NATO-a.

Turski predsjednik je u razmaku od devet dana primio četvoricu čelnika zemalja EU-a i NATO-a.

Turska, saveznica Kijeva i članica NATO-a, od početka krize u Ukrajini posreduje između Moskve i Kijeva, ali ne pristaje na zapadne sankcije Rusiji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!