Erdogan trijumfirao na izborima i produžio svoju 20-godišnju vladavinu

29.05.2023.

Zadnja izmjena 19:50

Autor: HRT/Hina

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Foto: Umit Bektas / REUTERS

Recep Tayyip Erdogan ponovno je izabran za predsjednika Turske. Što u ulozi premijera, što predsjednika, Erdogan zemljom vlada već 20 godina. U drugom je krugu predsjedničkih izbora pobijedio oporbenog kandidata Kemala Kilicdaroglua. Oko 52 milijuna birača odlučivalo je ne samo o novom čelniku, nego i o načinu vladavine u Turskoj i njezinu gospodarskom i vanjskopolitičkom smjeru.

video thumb

Uz pjesmu i slavlje biračima je zahvaljivao s krova autobusa. Trećim mandatom na čelu zemlje Recep Tayyip Erdogan dodatno će učvrstiti sliku o svojoj nepobjedivosti.

Oporbeni kandidat Kemal Kilicdaroglu pobjedu je odnio u Ankari, Istanbulu i Izmiru, na istoku i zapadu zemlje. Ali unutrašnjost Turske ostala je neosvojiva Erdoganova utvrda.

- Ovo su bili najnepošteniji izbori u posljednjih nekoliko godina. Sva sredstva države mobilizirana su za političku stranku. Sve je išlo na ruku jednom čovjeku, rekao je Kilicdaroglu.

Erdoganovi pristaše na ulicama su slavili do dugo u noć. Drugi dio javnosti zabrinut je zbog gospodarskih problema i inflacije koja je prošle godine iznosila čak 80 posto.

Velika turska dijaspora očekivano je podržala Erdogana. U inozemstvu ga je zaokružilo više od milijun birača. Ulaskom njegove vladavine u treće desetljeće, Erdogan je na putu da postane najdugovječniji turski vladar nakon Mustafe Kemala Atatürka.

video thumb

Status quo odabrala je Turska. Većina birača radije se odlučila za iskusnog autokrata nego za neprovjerenog demokrata, rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a Elizabeta Gojan iz Istanbula.

Istaknula je kako je Erdogan odlično odradio izbore, te pročitao biračko tijelo bolje od svih anketara i analitičara koji su predviđali oporbenu pobjedu.

- Njegov suparnik ima samo 4 posto manje i o tome Erdogan mora voditi računa. Četrdeset i osam posto birača ne želi njegovu autoritarnu viziju Turske, rekla je.

Velikih promjena neće biti


Ako Recep Tayyip Erdoğan promijeni politiku njegova bi pobjeda mogla znaičiti sve, ali isto tako, može značiti ništa, ako nastaviti djelovati po starom, kazala je za podnevni Dnevnik novinarka HTV-a Elizabeta Gojan. Ako je suditi po njegovom sinoćnjem ponašanju, velikih promjena neće biti, izjavila je.

"Bye Bye Kemal" pjevao je podrugljivo i pobjedonosno turski predsjednik s krova autobusa, obraćajući se svojim pristašama u Istanbulu i prije proglašenja službenih rezultata. Kasnije je otišao do Ankare i tamo se obratio obožavateljima. Okupilo ih se više od 320.000 pod njegovim balkonom palače iz koje više od 20 godina provodi populističku politiku - preoblikuje zemlju prema svojoj slici, pritvara protivnike, ukinuo je npr. mjesto premijera, a svu vlast zapravo ima on i provodi neortodoksne ekonomske politike.

Njegov poziv na jedinstvo dok se izrugivao svom suparniku nije zvučao previše uvjerljivo. Kemal Kılıçdaroğlu, čelnik oporbe, nije izrijekom priznao poraz, no rekao je da je to bila jedna od najnepoštenijih izbornih bitaka i da se sav državni aparat pod vodstvom Recep Tayyipa Erdoğana zapravo urotio protiv njega. Ostaje ipak činjenica da gotovo polovica birača nije pristala na autoritarnu viziju Turske Recep Tayyipa Erdoğana. Vrlo često je lukav saveznik, ne samo u pitanjima Turske. Vrijeme će pokazati hoće li Tayyip Erdoğan ipak nešto promijeniti. Kemal Kılıçdaroğlu jednostavno nije dorastao toj velikoj predsjednikovoj mašineriji iako je Recepa Tayyipa Erdoğana doveo u drugi krug predsjedničkih izbora, izjavila je među ostalim Elizabeta Gojan.

Izbori su bili Erdoganov najveći politički izazov, a oporba je bila uvjerena da će ga smijeniti i promijeniti njegovu politiku nakon što su ankete pokazale da ga je kriza zbog rasta životnih troškova učinili ranjivim. No pobijedio je s 52,2 posto glasova, nasuprot Kilicdarogluovih 47,8 posto.

To je osnažilo njegov imidž nepobjedivosti u duboko podijeljenoj zemlji članici NATO-a, čiju je vanjsku, gospodarsku, sigurnosnu i vanjsku politiku Erdogan promijenio.

Provladini mediji kliču njegovoj pobjedi. "Čovjek iz naroda je pobijedio", glasi naslov u novinama Sabah. Otvorili smo vrata turskom vijeku", dodaje se u tim novinama.


"Pobjeda je ponovno Erdoganova, pobjednik je Turska", piše dnevnik Hurriyet uz fotografiju gomile ljudi koja se preko noći okupila ispred predsjedničke palače u glavnom gradu Ankari kako bi čula njegov trijumfalni govor.

"Pobjednik je naša demokracija", rekao je Erdogan okupljenima. "Sada je vrijeme da sporove i sukobe izbornog razdoblja ostavimo po strani i ujedinimo se oko naših nacionalnih ciljeva", dodao je.

Turska lira je pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar (20.065 na prema jedan) izgubivši 90 posto svoje vrijednosti u posljednjem desetljeću. Pad vrijednosti u posljednje vrijeme potaknula je nesigurnost oko toga što bi Erdoganova pobjeda mogla značiti za ekonomsku politiku.

Kritičari su njegovu neortodoksnu ekonomsku politiku niskih kamatnih stopa, koju je oporba obećala preokrenuti, okrivili za probleme valute. Erdogan je rekao da je inflacija, koja je prošle godine dosegla 24-godišnji vrhunac od 85 posto, prije nego što je popustila, pitanje koje je hitno potrebno riješiti.

'Teški dani'


Iako je pozvao na jedinstvo, Erdogan je zadržao glavnu temu svoje kampanje optuživši Kilicdaroglua i oporbu da se svrstavaju na stranu terorista. 

Glavna prokurdska stranka, treća po veličini u parlamentu, bila je među oporbenim strankama i optužena je za veze s kurdskim militantima, što ona negira.

"Za oporbu predstoje teški dani", rekao je Atilla Yesilada, analitičar GlobalSource Partnersa, prognozirajući još sudskih odluka protiv kurdske stranke, dodavši kako još nije jasno hoće li oporbeni savez ostati netaknut.

Kilicdarogluov poraz vjerojatno će biti razlog za zabrinutost turskih saveznika u NATO-u koji su uznemireni Erdoganovim vezama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ruski je čelnik svom "dragom prijatelju" čestitao na pobjedi.

Predsjednik SAD-a Joe Biden napisao je na Twitteru: "Radujem se nastavku suradnje kao NATO saveznici na bilateralnim pitanjima i zajedničkim globalnim izazovima."

Odnosi SAD-a i Turske pogoršani su Erdoganovim protivljenjem švedskom pristupanju NATO-a kao i bliskim odnosom Ankare s Moskvom i različitim gledištima prema ratu u Siriji.

Erdoganova pobjeda produljuje njegov mandat kao čelnika koji je proveo najduže na vlasti otkako je Mustafa Kemal Ataturk uspostavio modernu Tursku, nakon raspada Otomanskog Carstva prije jednog stoljeća.

Rezultat je pokazao da su u krivu kritičari koji su tvrdili da će birači kazniti Erdogana zbog prvotno sporog odgovora vlasti na posljedice potresa koji je u veljači ubio više od 50 tisuća ljudi.

Nakon prvog kruga izbora 14. svibnja, kada su održani i parlamentarni izbori, Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) pobijedila je u 10 od 11 pokrajina pogođenih potresom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!