Erdogan: Turska ne podržava finsko i švedsko članstvo u NATO-u

13.05.2022.

17:14

Autor: Hina/HRT

Tayyip Erdogan

Tayyip Erdogan

Foto: Yves Herman / REUTERS

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u petak da nije moguće da NATO članica Turska podrži planove Švedske i Finske da se pridruže Savezu, rekavši da su nordijske zemlje bile "dom mnogih terorističkih organizacija".

Finski plan da podnese zahtjev za članstvo u NATO savezu, najavljen u četvrtak, i očekivanje da će isto učiniti Švedska, dovest će do širenja zapadnog vojnog saveza kojem se protivi ruski predsjednik Vladimir Putin.


- Pratimo razvoj događaja po pitanju Švedske i Finske, no nemamo pozitivne stavove, Erdogan je rekao novinarima u Istanbulu, dodavši da je bila greška što je Grčka u prošlosti prihvaćena za NATO članicu.


Turska službeno podržava proširenje otkad se pridružila NATO savezu prije 70 godina.


Svaka odluka o proširenju mora biti donesena jednoglasnom potporom svih zemalja članica. 


- Kao Turska, ne želimo ponoviti slične greške. Dodatno, skandinavske zemlje su dom terorističkim organizacijama, rekao je Erdogan.


- Čak su i zastupnici u nekim zemljama. Za nas nije moguće to podržati, dodao je. 


Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah komentiralo Erdoganovu izjavu.


NATO navodi da je članstvo otvoreno bilo kojoj "europskoj državi u poziciji da promiče načela Ugovora i doprinese sigurnosti sjevernoatlantskog područja."

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!