Dodik i Komšić o disoluciji, Erdogan o gospodarstvu

27.08.2021.

21:45

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Turski predsjednik Erdogan u posjetu BiH

Turski predsjednik Erdogan u posjetu BiH

Foto: DADO RUVIC / Reuters

U službeni posjet Bosni i Hercegovini stigao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. 

Ispred zgrade Predsjedništva BiH dočekali su ga predsjedatelj Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović, dok im se treći član Milorad Dodik pridružio na sastanku.

Dodik već neko vrijeme bojkotira rad u državnom vrhu, ali je zbog Erdogana prekinuo tu praksu.

Turski predsjednik tako dolazi u BiH u trenutku kada tu zemlju potresa velika politička kriza, koju Erdogan, za razliku od ostalih, nije komentirao na zajedničkoj konferenciji za novinare.

video thumb

- Mislim da mi moramo doći do jednog novog dogovora koji može stabilizirati BiH u idućih nekoliko desetljeća. Ako to ne uspijem moramo očuvati mir. Ali isto tako, to sam govorio i ovdje bez obzira na to što to nekome para uši, da svaka odluka koje bude i rješenje koje bude ono mora biti mirno pa taman bila i disolucija u BiH (raspad države, op. a.), rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

- Što se tiče nekih stavova iznesenih na ovoj konferenciji za novinare, a tiče se mirne disolucije BiH, dopustite, ja nisam toliki hipik da vjerujem kako se može dogoditi mirna disolucija BiH, rekao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

- Turska i Bosna i Hercegovina imaju cilj - trgovinsku razmjenu podići na razinu od milijardu eura. Moramo odlučno raditi kako bismo ostvarili taj cilj, rekao je turski predsjednik Erdogan.

Erdogan je ujutro doputovao u Sarajevo i prvo je bio na vjenčanju pa potom u Predsjedništvu BiH. Bio je na vjenčanju kćeri predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!