Erumpirao havajski vulkan Kilauea

06.01.2023.

11:21

Autor: HINA/HRT/A.S.

Vulkan Kilauea na Havajima počeo je izbacivati vulkanske plinove

Vulkan Kilauea na Havajima počeo je izbacivati vulkanske plinove

Foto: USGS surveillance camera / Reuters

Vulkan Kilauea na Havajima počeo je ponovo izbacivati vulkanske plinove, priopćio je Geološki zavod SAD-a za praćenje vulkanske aktivnosti (USGS). 

Nakon što je na vrhu vulkana uočeno usijanje i smog koji je ograničen na Havajski vulkanski nacionalni park, razina upozorenja zbog vulkana je podignuta na "crveno".

Veći stupanj upozorenja je oglašen nakon što je procjenjena snaga erupcije i potencijalnih opasnosti koje proizilaze iz erupcije, navodi Reuters.

USGS je priopćio da vulkanski plin, koji se sastoji od sumpornog dioksida i ostalih plinova, može proizvesti vidljivu vulkansku omaglicu poznatu kao "vog" - mješavina vulkanskog plina i pepela potencijalno opasna za zdravlje ljudi, posebno one s respiratornim problemima. Vog, osim što može biti opasan za zdravlje ljude također može nanijeti štetu poljoprivrednim usjevima.

Kilauea od 2021. svako malo erumpira. Najnovija, ne tako velika erupcija, traje već nekoliko mjeseci.

To je mlađi i aktivniji susjed vuklana Mauna Loa, koji je u studenom erumpirao prvi puta od 1984.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!