Erupcija na Kamčatki mogla bi zaprijetiti zračnom prometu

11.04.2023.

Zadnja izmjena 18:49

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/HRT/IMS

Vulkan na Kamčatki

Vulkan na Kamčatki

Foto: ROSCOSMOS / Reuters

Na krajnjem istoku Rusije, na poluotoku Kamčatki, erumpirao je vulkan Šivjeluč. Oblak prašine nadvio se nad više od 100 tisuća četvornih kilometara područja, a pepelom su prekrivena brojna naselja. Gomila pepela izbačena u trenutku erupcije dignula se 20 kilometara! Riječ je o jednom od najaktivnijih vulkana na Kamčatki.


Oko 6 sati i 30 minuta prema lokalnom vremenu jutro se naglo pretvorilo u noć. Oblak pepela proširio se kamčatskim selima na području većem od 70 kilometara.

Sloj sivog pepela debeo gotovo 10 cm, najdeblji u posljednjih 60 godina prekrio je tlo.

- Debeli sloj pepela proširio se posvuda. Mrkli je mrak, ništa se ne vidi.

Prizor žene s Kamčatke koja danas izrađuje anđela u pepelu obilazi svijet, no nije sve bilo idilično.

- Devet je sati ujutro. Kažu da je erumpirao Šivjeluč. Vani se ništa ne vidi, kao da je noć.

- Ovo je aktivni andezitski vulkan koji ima eksplozivne erupcije. Nema poplava lave, koje su, kad ih gledate, uistinu lijepe, to nije slučaj sa Šivjelučom. Ovdje je riječ o eksplozijama i izbacivanju krhotina. To je veoma opasna vrsta erupcije. Sada je glavna faza završena. Erupcije Šivjeluča obično su kratke, pojasnio je Aleksej Ozerov, voditelj Instituta za vulkanologiju Ruske akademije znanosti.

Zbog gusta dima izdano je ograničenje u zračnom prometu, a problem je i to što lava otapa snijeg s planinskog vrha pa se pojavila i opasnost od poplave.

- Škole i vrtići danas ne rade - djeca su doma, rekao je Roman Vasileski, zamjenik guvernera Kamčatka regije.

Ljudima je savjetovano da ostanu kod kuće, no očekuje se smirivanje vulkana.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!