15:01 / 13.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Erupcija na Kanarima: Toksični plinovi ugrožavaju 33.000 ljudi

Erupcija vulkana na La Palmi

Erupcija vulkana na La Palmi

Foto: Borja Suarez / File photo/REUTERS

Gotovo 33.000 stanovnika nekoliko općina na španjolskom kanarskom otoku La Palmi mora se skloniti u svojim domovima od toksičnih plinova koje ispušta vulkan Cumbre Vieja, koji je počeo erumpirati prije tri mjeseca, odlučile su lokalne vlasti.

Regionalna vlada arhipelaga naredila je stanovnicima općina Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte da se sklone zbog jako loše kvalitete zraka jer vulkan ispušta sumporni dioksid. U tim općinama živi gotovo 33.000 ljudi, što je 38 posto populacije La Palme.

- Zatvorite vrata, prozore, kapke i spriječite ulazak zraka izvana. Sklonite se, ako je moguće, u prostorije koje se nalaze više u unutrašnjosti doma, savjetovala je regionalna vlada, dodajući da trebaju ugasiti klima uređaje i grijanje te zabrtviti vrata i prozore.

Vulkan Cumbre Vieja erumpirao je 19. rujna, prvi put u 50 godina. Do sada nije bilo ljudskih žrtava, ali je materijalna šteta velika. Evakuirano je više od 7000 ljudi, od kojih su neki ostali bez svega. To je najdulja erupcija na tom otoku i treća u stotinu godina, nakon erupcije vulkana San Juana 1949. i Teneguije 1971. godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!