Dvoje se utopilo u Peruu u plimnim valovima nakon erupcije na Tongi

16.01.2022.

07:57

Autor: V.K./HRT/Hina

Opasnost od tsunamija prošla

Opasnost od tsunamija prošla

Foto: NICT / Handout via REUTERS

Tsunami izazvan erupcijom vulkana na otočju Tonga prouzročio je veliku štetu u glavnom gradu arhipelaga, izjavila je novozelandska premijerka, dodajući da je prijetnja od plimnog vala sada uglavnom prošla. Novi Zeland će sutra, ako oblak vulkanskog pepela to bude dopustio, poslati vojni izviđački zrakoplov koji će preletjeti pogođeno područje. Dvoje ljudi na sjeveroj obali Perua utopilo se uslijed vrlo visokih valova uzrokovanih subotnjom erupcijom podvodnog vulkana Tonga u Južnom Pacifiku.


video thumb

Više od 20 peruanskih luka je privremeno zatvoreno zbog upozorenja na moguće vrlo visoke valove. Podvodni vulkan u vodama otočja Tonga erumpirao je u subotu, pa je oglašena uzbuna za tsunami za više otočnih država Južnog Pacifika, posebno za Tongu i Američku Samou, a valovi su stigli i do Japana. Upozorenje na tsunami bilo je objavljeno i za zapadnu obalu Sjedinjenih Država i za Čile, a američku saveznu državu Havaje su zahvatile "manje poplave" .

Iz vulkana je u petak počela šikljati para, plin i pepeo 20 kilometara u visinu. Pogođeno područje je promjera 260 kilometara. Društvene mreže su preplavile fotografije valova koji zapljuskuju obalu i kuće.

Pacifički centar za upozorenje na tsunami (PTWC) priopćio je u 04.00 po srednjoeuropskom vremenu da je prijetnja od tsunamija "uglavnom prošla" za zemlje na oceanu, iako su male promjene u razini mora moguće još nekoliko sati.

- Tsunami je imao značajan utjecaj na sjevernu obalu Nuku'alofe gdje su na obalu izbačeni čamci i veliko kamenje, ali nema prijavljenih žrtava, rekla je Ardern ne navodeću jesu li štetu pretrpjeli i drugi otoci u arhipelagu.

Novi Zeland će u ponedjeljak poslati vojni izviđački zrakoplov koji će preletjeti pogođeno područje ako oblak vulkanskog pepela to bude dopustio.


Komunikacija s Tongom prekinuta je otkako je subotnja erupcija oštetila podmorski kabel, ali gospođa Ardern je rekla da je njezina vlada kontaktirala Visoko povjerenstvo Novog Zelanda u glavnom gradu.

Novozelandska premijerka je dodala da "trenutačno nema značajnije erupcije" i da je pepeo prestao padati, ali se ne može isključiti daljnja vulkanska aktivnost.

U međuvremenu su SAD objavile "da su spremne poslati pomoć svojim pacifičkim susjedima".

Snimke iz svemira pokazale su vrijeme erupcije vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai u petak na jednom od nenaseljenih otoka u otočju Tonge. To je izazvalo tsunami koji je preplavio obale Pacifika od Japana do Sjedinjenih Država do Perua.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!