11:10 / 27.07.2018.

Autor: I.H./HRT

Erupcija vulkana na otoku za tajkune

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Foto: - / -

Ekonomija Vanuatua temelji se na tzv. off-shore kompanijama koje su baš u toj državi smještene da izbjegnu plaćanje poreza.
Erumpirao je vulkan Manaro Voui u Vanuatu, otočnoj državi u Južnom Pacifiku. Posljednjih nekoliko dana iz vulkana izlazi gusti dim, zbog čega su evakuirane tisuće stanovnika. Vuklan je u rujnu prvi put eruptirao i tada je cijeli otok bio evakuiran.

Ova je država poznata po tome da nudi neograničene porezne i druge pogodnosti i ima jako blagu poreznu politiku. Na primjer tvrtke prvih 20 godina od osnutka ne moraju plaćati porez; tamo nema poreza na dohodak i dobit, korporativnih poreza, poreza na nekretnine, na nasljedstvo; za osnivanje tvrtke je potrebno samo 1050 $ i jedan dioničar; ne morate imati niti jednog radnika, a ime vlasnika može se zatajiti; rvozila se registriraju samo jednom i to stoji 820 $. Ekonomija Vanuatua temelji se na tzv. off-shore kompanijama koje su baš u toj državi smještene da izbjegnu plaćanje poreza.

Ustav Vanuatua prepoznaje virtualne banke kao legalne, pa možete položiti i podići novac u Vanuatuu, sklapati poslove, obavljati transakcije i internetom, što pak ostavlja prostora za razne manipulacije. No, Vlada garantira da o tome nitko nikada neće ništa znati.

Vanuatu je inače najopasnija država za život, nalazi se na prvom mjestu tablice 'World Risk Reporta' s indeksom od 36,72%, što znači da je oko 95.000 od 260.000 stanovnika u opasnosti od nepogoda - zemljotresa, vulkanskih erupcija i ciklona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!