09:56 / 30.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Erupcija vulkana Semeru na otoku Javi

Aken Udjan via Reuters

Aken Udjan via Reuters

Foto: - / REUTERS

Vulkan visine 1423 metra izbacio je pepeo 500 metara u zrak u petak u Indonezija leži na Pacifičkom vatrenom prstenu, području poznatom po seizmičkim aktivnostima i ima 128 aktivnih vulkana.
Više do 550 stanovnika danas je izbjeglo iz svog sela zbog erupcije vulkana na istočnoj dijelu otoka Jave, objavila je agencija za upravljanje izvanrednim situacijama.

- Objavljeno je upozorenje tek razinu više od normalnog iako je vulkan erumpirao, rekao je glasnogovornik agencije Raditya Jati.

- Nema dojava o žrtvama, no izbjeglom stanovništvu hitno su potrebne maske i hrane, objavila je agencija, te su dodali da se javna kuhinja priprema, a zdravstvene vlasti dijele maske u čemu im pomaže vojska i policija.

Semeru je drugi indonezijski vulkan koji se probudio zadnjih nekoliko dana.

U nedjelju vlasti proglasile narančasto upozorenje nakon erupcije vulkana

U nedjelju su vlasti oglasile narančasto upozorenje za vulkan Lewatolo na otoku Lembata nakon niza erupcija te je ispustio pepeo 4000 metara u zrak, izvijestio je nacionalni institut za vulkanologiju.

- Izdano je narančasto upozorenje nakon erupcija, rekao je Raditya Jati - glasnogovornik Nacionalne agencije za upravljanje katastrofama.

Zbog toga je moralo biti evakuirano  2782 stanovnika koji žive blizu vulkana, a zračna luka Wonopito zatvorena je nakon erupcija.

Indonezija leži na Pacifičkom vatrenom prstenu, području poznatom po seizmičkim aktivnostima i ima 128 aktivnih vulkana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!