11:56 / 17.01.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

Escobar: Sankcije (Dodiku) već imaju učinak

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika i posebni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je kako sankcije koje su SAD uvele srpskom čelniku u BiH Miloradu Dodiku i drugim korumpiranim dužnosnicima već daju učinke te je najavio poduzimanja novih poteza. 

- Rekao bih da su one (sankcije) bile važno sredstvo u stabilizaciji regije i mogu vam reci da imaju učinka, rekao je Escobar u intervju za Glas Amerike, upitan o Dodikovom nastavku prkošenja sankcijama te potpori koju mu pruža predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Američka administracija uvela je početkom siječnja nove sankcije srpskom čelniku u BiH Miloradu Dodiku zbog pokušaja prijenosa nadležnosti s države na entitet Republiku Srpsku, a sankcije su uvedene i za još dvoje suradnika kao i Alternativnoj televiziji. Dodik ih je odbacio i najavio da će nastaviti sa slabljenjem i blokadom državnih institucija. No, nakon susreta s njim krajem prošlog tjedna, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako je od Dodika zatražio da se srpski dužnosnici vrate u institucije.

Američki dužnosnik Escobar je, na upit koliko sankcije imaju utjecaja s obzirom da ih nije uvela Europska unija, odgovorio kako blisko o tome pitanju surađuju s partnerima iz Unije.

- Mogu reći da se u Europskoj uniji vode intenzivni razgovori o tome što oni mogu ponuditi, da također upotpune naše mjere, dodao je.

Najavio je kako SAD neće stati sa sankcijama s kojima je započela početkom godine.

- Mogu reći bit će ih još, ali to neće biti primarno sredstvo našeg angažiranja, rekao je i pojasnio da se sankcije ne odnose na narode ili države, nego pojedince za koje SAD smatraju da su povezani s korupcijom.

On je ujedno korupciju ocijenio glavnim razlogom stagniranja regije na putu prema Europskoj uniji i demografskih problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!