19:07 / 03.03.2020.

Autor: V.K./Hina

Eskalacija sukoba u Idlibu, moguć izravan sukob Rusije i Turske

Foto: Reuters TV/via REUTERS

Foto: Reuters TV/via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Eskalacija vojnih akcija Rusije i Turske u sirijskoj pokrajini Idlib povećava rizik od izravnog sukoba tih dviju zemalja uključenih u rat u Siriji.
Eskalacija vojnih akcija Rusije i Turske u sirijskoj pokrajini Idlib povećava rizik od izravnog sukoba tih dviju zemalja uključenih u rat u Siriji, piše Reuters.

Sirijska vojska srušila tri turska drona nad provincijom Idlib
Rusija šalje ratne brodove kod Sirije, optužuje Ankaru za smrt turskih vojnika

Agencija podsjeća da nas tek nekoliko dana dijeli od sastanka na vrhu ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Tayyipa Erdogana na kojem bi trebali dogovoriti prekid vatre.

Obje se zemlje, kako tvrde, nadaju da neće doći do njihova otvorenog sukoba, ali je Turska pojačala napade na sirijske snage potpomognute Rusijom, dok su ruske policijske snage istodobno pomogle učvrstiti kontrolu nad gradom koji je preuzet iz ruku pobunjeničkih snaga koje uživaju potporu Ankare.

Nakon što je u četvrtak Turska pretrpjela najteže gubitke u ljudstvu, s 34 poginula vojnika u jednim danu, Ankara tvrdi da je žestoko uzvratila te da je oborila tri sirijska ratna zrakoplova, osam borbenih helikoptera i uništila veći broj tenkova.

- Moramo prihvatiti da je taj incident povećao napetosti između dviju zemalja. Turska se nikako ne želi sukobiti s Rusijom , a isto ne želi ni Rusija, kazao je dužnosnik turskih snaga sigurnosti te upozorio da je na bojištu to druga priča.

- Situacija je vrlo složena, a najveći rizik čini slučajni napad jednih na druge, rekao je dužnosnik.

Članica NATO-a, Turska ima drugu najmoćniju vojsku u Savezu. Rusija, nuklearna sila, u Siriji ima veliku vojnu bazu, a prošli tjedan u Sredozemlju je rasporedila ratno brodovlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!