08:21 / 13.11.2018.

Autor: M.M./HRT/Hina

Eskalirali sukobi u Pojasu Gaze

-

-

Foto: - / -

Palestinski militanti zasuli su Izrael s najviše raketa od rata 2014., izazvavši izraelske zračne udare na Hamasovu televiziju i druge mete u Pojasu Gaze.
Palestinski militanti zasuli su Izrael s najviše raketa od rata 2014., izazvavši izraelske zračne udare na Hamasovu televiziju i druge mete u Pojasu Gaze.

Razbuktalo nasilje, u kojemu je poginulo petero Palestinaca i jedan Izraelac, prijeti uništenjem zajedničkih napora UN-a, Egipta i Katara za postizanje bliskoistočnog mirovnog sporazuma.

Hamas, islamistički pokret koji upravlja Gazom, te druge oružane frakcije ispalili su preko granice više od 400 raketa i minobacačkih granata.

Osveta je to za akciju izraelskih specijalaca u Gazi u kojoj je ubijen jedan od Hamasovih zapovjednika te još šestorica pripadnika pokreta. U toj je operaciji smrtno stradao i jedan izraelski vojnik.

Sirene u južnom izraelskom gradu Askhelonu upozorile su stanovnike da odu u skloništa. Pogođeno je nekoliko kuća, a izraelska vojska objavila je da je proturaketni sustav uništio više od 100 palestinskih projektila.

Izrael je odgovorio desecima zračnih udara na različite mete, uključujući sjedište Hamasove obavještajne službe i televiziju Al-Aqsa čiji su radnici unaprijed dobili upozorenje izraelske vojske da se evakuiraju. Premijer Benjamin Netanyahu sazvao je hitnu sjednicu kabineta na kojoj će raspraviti o budućim koracima, a vojska je objavila da je na granicu s Gazom poslala dodatne pješačke i oklopne snage.

Palestinske militantne skupine izdale su priopćenje u kojem upozoravaju da će Ashdod, velika izraelska luka, i Beersheba, najveći grad na jugu Izraela, biti iduće mete ako Izrael ne prekine vatru.

Egipat je pozvao Izrael da se povuče, a SAD je optužio Hamas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!