Nakon presude ESLJP-a, hrvatske stranke protiv pretvaranja BiH u bošnjačku državu

29.08.2023.

Zadnja izmjena 19:32

Autor: Ilko Barbarić/S.M./Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Hrvatske političke stranke protive se pretvaranju BiH u bošnjačku državu u kojoj bi se Hrvatima nametali politički predstavnici, objavila je njihova krovna organizacija Hrvatski narodni sabor (HNS), reagirajući na odluku Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) da glasanje na izborima mora biti zasnovano na političkom, a ne na etničkom kriteriju.

ESLJP je danas objavio presudu u kojoj je zaključio da Bošnjaci, Srbi i Hrvati, konstitutivni narodi u BiH, imaju privilegiran položaj u političkom sustavu zemlje koju Sud naziva etnokracijom, a ne demokracijom.

Glasanje na izborima mora biti zasnovano na političkom, a ne na etničkom kriteriju, kaže se u presudi u predmetu Slavena Kovačevića protiv BiH. Kovačević se etnički ne izjašnjava i živi u Sarajevu, odnosno u Federaciji BiH, a u tužbi je naveo da "kandidati koji najbolje zastupaju njegove političke stavove nisu bili iz 'odgovarajućeg' entiteta i/ili 'odgovarajućeg' etničkog porijekla pa nije mogao glasati za njih na parlamentarnim i predsjedničkim izborima 2022. godine", priopćio je ESLJP.

Sud je sa šest glasova za i jednim protiv presudio da je došlo do povrede članka 1. Protokola br. 12. (opća zabrana diskriminacije) zato što Kovačević nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvu BiH. 

HNS: Kovačević je dugogodišnji unitaristički aktivist


Za Kovačevića, savjetnika hrvatskoga člana kolektivnog državnog predsjedništva Željka Komšića koji je izabran glasovima Bošnjaka, Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH kaže da je "dugogodišnji unitaristički aktivist i savjetnik drugoga bošnjačkog člana predsjedništva, uzurpatora pozicije hrvatskoga člana predsjedništva".


- Kao što je uoči donošenja presude isti priznao, njemu i drugim političkim aktivistima nisu u interesu zaštita i promocija ljudskih prava, nego je njihov konačan cilj ukinuti konstitutivnost naroda i nametnuti unitaristički politički sustav, priopćio je HNS.


- Cilj te radikalne političke agende je postići poredak u kojemu će Bošnjaci, s obzirom da su najbrojniji konstitutivan narod, vladati u unitarnoj državi i nametati svoje predstavnike Hrvatima i svima drugima, stoji u priopćenju.


Hrvatske stranke ističu da su privržene Daytonskom mirovnom sporazumu koji jamči mir između tri konstitutivna naroda.


- Napadi na temeljna ustavna načela, uključujući ravnopravnost konstitutivnih naroda, pridonose nestabilnosti BiH i usporavaju njezin europski put, upozorava HNS i naglašava da se zauzima za provođenje svih presuda ESLJP-a i ustavnoga suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju kako bi se otklonila diskriminacija na izborima.


Kovačević nakon presude: Srušen je koncept legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda


Kovačević je istaknuo da je time porazio visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

- Zanima me što će reći zemlje Kvinte i Ured visokog predstavnika koji je ovom presudom osramoćen. On je pokušao uvesti etnički izborni prag pa je to pretvorio u etnički količnik. Ovo je moja pobjeda nad visokim predstavnikom, izjavio je Kovačević.

Reakcije na presudu ESLJP-a


Sabina Ćudić
, zastupnica Naše stranke iz Sarajeva, koja je u koaliciji s HDZ-om BiH i Dodikovim SNSD-om, ne krije da je za presudu saznala prije.

- U naznakama ove presude sam raspravljala u sklopu neformalnih susreta u Vijeću Europe u Strasbourgu kao član delegacije BiH. Od tada se radujem toj presudi, kazala je Ćudić, zastupnica Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dug će, čini se, biti put do provedbe najnovije presude jer su već godinama na "čekanju" slične presude, među kojima je najpoznatija Sejdić-Finci, ocjenjuju neki analitičari. Nihad Omerović, zastupnik Naroda i pravde u Parlamentarnoj skupštini BiH postavlja pitanje implementaciju presuda.

Presuda najviše ide na ruku SDA i Željku Komšiću koji nastoje produbiti politički sukob Hrvata i Bošnjaka, smatra analitičarka Ivana Marić.

- Ne možemo ići k tome da građani budu ispred naroda sve dok se narodi osjećaju nesigurno, međutim moramo poštovati da se pripadnici naroda moraju osjećati sigurno jedni od drugih pa će onda samo po sebi doći do toga da ćemo poštivati prava svih i građana , a ne ovako na silu unoseći nove razdore, izjavila je Marić.

- Odgovor je vrlo jednostavan. Legitimnost hrvatskog naroda kao i svakog drugog naroda bit će još jače izražena u svim našim zahtjevima oko izmjena i ustava i svih zakona pa naravno i Izbornog zakona tamo gdje se štite kolektivna prava - to su domovi naroda i Predsjedništvo, hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike, izjavio je Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH.

ESLJP: Konstitutivni narodi privilegirani su u političkom sustavu BiH


Odlučujuči o njegovoj tužbi protiv BiH, ESLJP je sa šest glasova za i jednim protiv presudio da je došlo do povrede članka 1. Protokola br. 12. (opća zabrana diskriminacije) zato što Kovačević nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvu BiH. Naime, samo osobe koje se izjasne kao pripadnici neke od tri dominantne etničke skupine mogu se kandidirati za Dom naroda i Predsjedništvo. Srbijanske članove Doma naroda i Predsjedništva mogu birati samo birači sa prebivalištem u Republici Srpskoj, dok na izborima bošnjačkih i hrvatskih pripadnika tih institucija mogu sudjelovati samo birači sa prebivalištem u Federaciji, objašnjava se.

Sud je utvrdio da je "sadašnji politički sustav etničku zastupljenost učinio relevantnijom od političkih, ekonomskih, socijalnih, filozofskih i drugih razmatranja i na taj način pojačao etničke podjele u zemlji i narušio demokratski karakter izbora. Konstitutivni narodi (Bošnjaci, Hrvati i Srbi) očigledno uživaju privilegiran položaj u sadašnjem sustavu". Iz Europskog suda za ljudska prava zaključuju da se mora ograničiti utjecaj nacionalnoga predstavljanja u javnim institucijama zemlje.

- Čak i kada bi se zadržao neki vid etničkog predstavljanja, on bi morao biti sekundaran političkom predstavljanju, ne bi smio diskriminirati ostale i građane Bosne i Hercegovine i morao bi uključivati etničku zastupljenost na razini cijele države, smatra ESLJP.

Suci su podsjetili i na ranije presude protiv BiH, od kojih je najpoznatija Sejdić-Finci, prema kojoj se Rom i Židov ne mogu kandidirati za vodeće pozicije u državi. No, nijedna od pet ranijih presuda ESLJP-a još uvijek nije provedena u izbornoj reformi.

Za presudu je glasovalo šest sudaca, među kojima je i sudac ESLJP iz BiH Faris Vejabović, dok je predsjedavajuća sudskoga Vijeća Gabriele Kucsko-Stadlmayer bila protiv uz izdvojeno mišljenje. Naglasila je da rješenje za bilo koji politički disbalans moraju donijeti strane u samoj BiH.

Interpretacije presude ESLJP-a na portalima u Bosni i Hercegovini pojavile su se još jučer. Zagovornici građanske države u BiH kazali su da odluka ESLJP-a znači da se u BiH mora uspostaviti jedna izborna jedinica za Predsjedništvo BiH i državni Dom naroda. Tome su se odmah usprotivili hrvatski i srpski čelnici u BiH.

Uz pet presuda Europskoga suda još uvijek se inzistira na provedbi presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić kojom se inzistira na osiguranju legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda bez mogućnosti preglasavanja na čemu inzistiraju Hrvati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!