21:40 / 05.11.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Etiopija: Protiv vlade ujedinilo se devet pobunjeničkih skupina

Etiopijski vojnik

Etiopijski vojnik

Foto: - / Shutterstock

Devet etiopskih pobunjeničkih skupina najavilo je u petak savez protiv vlade premijera Abiya Ahmeda i predvođeni skupinom iz Tigraja prijete maršom na glavni grad Adis Abebu.

Zbog "eskalacije" sukoba na sjeveru zemlje, Sjedinjene Države u petak su pozvale svoje državljane da "što je prije moguće" napuste Etiopiju.

Savezna vlada je godinu dana u ratu protiv boraca Fronta za nacionalno oslobođenje naroda Tigraja (TPFL) koji su proteklih mjeseci napredovali izvan svoje regije, posebice u području Amhare.

TPLF i njihov saveznik Vojska oslobođenja oromo (OLA), oružana skupina naroda Oromo, ne isključuju marš na Adis Abebu kako bi srušili Abiya Ahmeda.

Njegova vlada poriče da postoji bilo kakva prijetnja.

TPLF i OLA su najavili u petak da će se udružiti protiv vlade sa sedam drugih manje poznatih organizacija raznih regija i naroda.

TPLF je već bio u koaliciji s drugim etničkim i geografskim skupinama krajem 80-ih godina, prije svrgavanja autokrata Mengistua Halémariama 1991. godine. Ta koalicija kojom je dominirao TPLF, vodila je zemlju gotovo 30 godina prije prosvjednog pokreta kojim je Ahmed stupio na vlast 2018. godine.

Kada je postao premijer, Ahmed je postupno uklonio TPLF iz savezne vlasti.

Nakon višemjesečnih napetosti, Ahmed koji je postao dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019., poslao je vojsku u Tigraj u prosincu 2020. kako bi svrgnuo regionalne vlasti nastale iz TPFL-a koje je optužio za napad na federalne vojne baze.

Dvije strane ratuju gluhe na pozive međunarodne zajednice na primirje i pregovore.

U zemlji je u utorak proglašeno izvanredno stanje što je omogućilo vlastima da bez naloga pritvore svaku osobu osumnjičenu da podržava "terorističke skupine" i da ukinu medije koji "pružaju izravnu ili neizravnu moralnu potporu" TPLF-u.

Amnesty International je kritizirao te mjere na temelju kojih su, kako su rekli odvjetnici agenciji France presse, tisuće stanovnika Tigraja uhićene nakon proglašenja izvanrednog stanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!