Etiopija: Tigrajski pobunjenici zauzeli važan grad Lalibelu

18:00 / 12.12.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kumera Gemechu / REUTERS

Tigrajski pobunjenici su u nedjelju vratili kontrolu nad Lalibelom, važnim gradom na sjeveru Etiopije, gdje je spomenik koji je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, jedanaest dana otkad je vlada izvijestila da je oslobodila grad.

Stanovnici s kojima je agencija France Presse razgovarala u nedjelju poslijepodne rekli su da su borci Fronte za oslobođenje tigrajskog naroda (TPLF) ušli u taj grad u pokrajini Amhari.

- U središtu su grada, nije bilo borbe, rekao je stanovnik. Drugi je dodao: "Vratili su se. Tu su već".

Vlada je 1. prosinca priopćila da je oslobodila Lalibelu, grad glasovit po monolitnim crkvama iz 12. st. koji je u kolovozu bio prešao u ruke pobunjenika.

Ranije u nedjelju vojno zapovjedništvo TPLF-a priopćilo je da su njegovi borci "proveli sveopće protuofenzive" na više mjesta, napose duž ceste koja Lalibelu povezuje s Gashenom, šezdesetak km južnije.

- Naše su se snage isprva branile, a zatim su provele protuofenzive protiv goleme sile koja je frontalno napala Gashenu i okolna područja te su uspjeli odnijeti velebnu i neočekivanu pobjedu, dodaje se u tekstu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!