Etiopija tone u kaos, pobunjenici iz Tigraja sve bliže Adis Abebi

04.11.2021.

23:13

Autor: V.G./HRT/IMS

Adis Abeba

Adis Abeba

Foto: Tiksa Negeri / REUTERS

Etiopija tone u kaos. Nakon što je prije dva dana proglašeno izvanredno stanje - pobunjenici iz sjeverne regije Tigraja objavili su da su sve bliže glavnom gradu Adis Abebi. Vlada je pozvala stanovnike da budu spremni za obranu svojih četvrti. Narodnooslobodilačka fronta Tigraja dominirala je politikom gotovo tri desetljeća, ali je izgubila utjecaj kada je 2018. premijer postao Abiy Ahmed.


- Glavni tajnik UN-a izrazio je zabrinutost zbog eskalacije nasilja u Etiopiji i proglašenja izvanrednog stanja jer je u pitanju stabilnost te zemlje i šire regije. Pozvao je na trenutačni prekid neprijateljstva, neograničen humanitarni pristup pri pružanju hitne pomoći u spašavanju života, inkluzivan dijalog za rješavanje krize te stvaranje temelja za mir i stabilnost u cijeloj zemlji, rekao je Farhan Haq, zamjenik glasnogovornika glavnog tajnika UN-a.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!