[VIDEO] Rijeke lave iz Etne, gradovi zasuti pepelom i kamenjem

17.02.2021.

06:57

Autor: D.M./HRT

Erupcija Etne

Erupcija Etne

Foto: Luigi Senna / REUTERS

Etna, najaktivniji europski vulkan, počela je izbacivati lavu u ponedjeljak. Snimke aktivnog vulkana, visokog dima i lave na padinama preplavile su društvene mreže. Lava je stigla do visine od oko 2 tisuće metara. Obližnji gradovi prekriveni su pepelom i vulkanskim materijalom. Danas se situacija smirila i zračna luka u Cataniji otvorena je. 

Etna je jučer nakon više eksplozija izbacila velike količine dima, pepela i lave iz relativno novog jugoistočnog kratera. Seizmička aktivnost je bila pojačana. Lavu je izbacivala i do stotinu metara u vis, a oblak dima i pepela bio je viši od kilometra. Kiša vulkanskog materijala, tzv. lapila veličine do 10 cm padala je po obližnjim gradovima i prouzročila veliku štetu na vozilima. 

Zasad nema izvješća o šteti ili ozlijeđenima. Vlasti nastavljaju nadzirati aktivnost vulkana, no situacija je pod kontrolom, pišu talijanski mediji.

Etna je visoka 3,3 tisuće metara te je na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!