14:39 / 06.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

EU, Berlin i London osudili presudu Kolesnikovoj

Maria Kolesnikova

Maria Kolesnikova

Foto: Ramil Nasibulin / BelTA/Handout via REUTERS

EU, Njemačka i Velika Britanija osudili su u ponedjeljak presudu Mariji Kolesnikovoj, jednoj od vođa prošlogodišnjih masovnih prosvjeda protiv bjeloruskog predsjednika, koja je osuđena na 11 godina zatvora, te zatražili i oslobađanje svih političkih zatvorenika, javljaju agencije.

Marija Kolesnikova, jedna od vođa prosvjeda protiv Aleksandra Lukašenka, osuđena je na 11 godina zatvora. Kolesnikova i još jedan istaknuti oporbeni političar, Maxim Znak, osuđeni su za ekstremizam i protuzakonit pokušaj preuzimanja vlasti. Znak je osuđen na deset godina.

EU je osudio "grubi prezir" Bjelorusije prema poštovanju ljudskih prava, nakon presude Kolesnikovoj i Znaku.

U priopćenju EU je također ponovio poziv na hitno i bezuvjetno oslobađanje svih političkih zatvorenika u Bjelorusiji, za koje ocjenjuje da ih ima više od 650.

Njemačka vlada također je osudila nepravednu presudu i zatražila oslobađanje svih političkih zatvorenika.

Vlada Angele Merkel osuđuje tu "neopravdanu i instrumentaliziranu presudu pravosudnog sustava u svrhu političkog progona" u Bjelorusiji, dodala je.

- Mi ćemo naravno nastaviti s političkim pritiskom na režim i aktivno podupirati civilno društvo, upozorio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Šef britanske diplomacije Dominic Raab pozvao je vlasti u Bjelorusiji da prekinu represiju.

- Presuda Mariji Kolesnikovoj i Maksimu Znaku pokazuje da bjeloruske vlasti nastavljaju svoj napad na branitelje demokracije i slobode. Lukašenkov režim mora prestati s represijom i osloboditi sve političke zatvorenike, rekao je na Twitteru.

Kolesnikova je bila ključna snaga u vođenju demonstracija prošle godine nakon što je velik dio društva osporavao Lukašenkovu pobjedu na predsjedničkim izborima. Slijedili su mjeseci nasilnih prosvjeda.


Evgenij Pylchenko, odvjetnik Maxima Znaka, izjavio je da je presuda o zatvorskim kaznama od 10 i 11 godina nezakonita, bezrazložna i da se ne temelji na dokazima. Tijekom sudskog postupka nije potvrđena njihova krivnja za ono za što su optuženi. Naravno da će se obrana žaliti, dodao je. 

video thumb

Suđenje Kolesnikovoj počelo je početkom kolovoza. Njemačka vlada pozvala je više puta na njezino oslobađanje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!