20:46 / 10.11.2020.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/HRT

EU čeka isporuku prvih doza cjepiva

Ilustracija (Foto: REUTERS/Lucy Nicholson)

Ilustracija (Foto: REUTERS/Lucy Nicholson)

Foto: - / REUTERS

Nakon što je objavljena vijest o Pfizerovu cjepivu za koje se pokazalo da ima 90-postotnu učinkovitost u pružanju zaštite od koronavirusa, Europska unija čeka isporuku prvih 200 milijuna doza.
Nakon što je objavljena vijest o Pfizerovu cjepivu za koje se pokazalo da ima 90-postotnu učinkovitost u pružanju zaštite od koronavirusa, Europska unija čeka isporuku prvih 200 milijuna doza cjepiva. Brzu distribuciju očekuju brojne europske zemlje.

➡️ Epidemija koronavirusa - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu

Napokon dobre vijesti, cjepivo koje ima 90-postotnu učinkovitost postoji, dostupno je i kreće u borbu protiv najvećeg zla današnjice. Nakon višemjesečnog testiranja, u kojem su poštovana sva pravila struke, rezultat nije izostao.

- Moja je prva reakcija bila napokon svjetlo na kraju tunela. Vijest koja nam vraća osmijeh na lice dok hara ovaj zimski COVID. No još je rano govoriti o tome jer ne znamo kako će cjepivo djelovati na velikom broju osoba. No nadam se najboljem, rekao je William Schaffner, stručnjak za infektivne bolesti.

Najboljem se nada i Europska unija, koja je izravno uložila novac u istraživanje cjepiva pa sad očekuje brzu distribuciju.

- Nadam se da ćemo uskoro potpisati ugovor o distribuciji cjepiva, a riječ je o najmanje 200 milijuna doza za Uniju, koje su unaprijed dogovorene. Dogovaramo i dodatne isporuke kako bismo pokrili sve potrebe, rekao je Jens Spahn, njemački ministar zdravstva.

U Španjolskoj, koja je među najteže pogođenim zemljama na svijetu, vijest o cjepivu odjeknula je poput bombe. Sve su oči uprte u ministarstvo zdravstva.

- Ako sve bude u redu, početkom siječnja stižu nam prve isporuke cjepiva. I ono što je najvažnije, sve će zemlje dobiti cjepivo prema potrebama i proporcionalno broju stanovnika, odnosno broju zaraženih, navodi Salvador Illa, španjolski ministar zdravstva.

Ono malo Španjolaca koji se usuđuju biti izvan sigurnosti svoga doma jer pandemija ponovno uzima danak, vjeruje da je, unatoč svemu, ovo cjepivo jedini način borbe protiv virusa.

- Svjesni smo da uvijek postoje neke nuspojave, ali ovo je nepodnošljiva situacija i lijek je prijeko potreban kaže Rafael Fernandez, stanovnik Madrida.

I u drugim europskim zemljama vijest o cjepivu glavna tema - komentari pretežno pozitivni, no - kao i uvijek - postoji druga strana.

- Svjesna sam da će biti problema u prvim danima distribucije cjepiva, ali mislim da je ovo prekretnica, kaže stanovnica Münchena.

- Skeptična sam u vezi s cjepivom. Premalo je vremena potrošeno na istraživanje nuspojava pa zato mislim da neće zaustaviti pandemiju, navodi stanovnica Münchena.

No unatoč svim mogućim problemima, kompanije Pfizer i BioNTech pripravne su do kraja ove godine proizvesti 50 milijuna doza cjepiva, a sljedeće čak 1 cijelo 3 milijarde. Takvim tempom cijepljenja pandemija bi sljedeće godine u ovo doba mogla postati samo ružna uspomena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!