05:59 / 21.01.2021.

Autor: M.Š./Hina

EU i UN pozdravljaju povratak SAD-a u Pariški klimatski sporazum

Foto:  EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Foto: - / -

Europska unija i Ujedinjeni narodi pozdravili su u srijedu povratak Sjedinjenih Država u Pariški sporazum o klimatskim promjenama.
Europska unija i Ujedinjeni narodi pozdravili su u srijedu povratak Sjedinjenih Država u Pariški sporazum o klimatskim promjenama, što je bila jedna od prvih odluka novog američkog predsjednika Joea Bidena nakon svečane inauguracije.

➡️ Trump napustio Bijelu kuću, Biden je novi predsjednik
➡️ Iza kulisa Bidenove inauguracije 
➡️ Inauguracija u mnogo toga bez presedana
➡️
Čestitke Joeu Bidenu i Kamali Harris 
➡️ Biden: Ovo je pobjeda demokracije 


- Europska unija pozdravlja odluku američkog predsjednika Joea Bidena da vrati Sjedinjene Države u Pariški sporazum o klimatskim promjenama, izjavio je u srijedu kasno navečer izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Takvu je Bidenovu odluku u srijedu pozdravio i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

- Nakon prošlogodišnjeg samita o klimi, zemlje koje proizvode polovinu globalnog zagađenja ugljikom obvezale su se na ugljičnu neutralnost. Današnja odluka predsjednika Bidena podiže taj udjel na dvije trećine, rekao je Guterres.

- Drago nam je što će se vodstvo SAD-a pridružiti ubrzavanju globalnih nastojanja prema nultoj razini zagađenja, dodao je, istaknuvši da će usko surađivati s Bidenom kako bi se prevladala klimatska kriza.

Biden je u srijedu počeo potpisivati izvršne odluke kojima se ukidaju neke od ključnih politika prethodne administracije Donalda Trumpa, među kojima i onu koja se tiče klimatskih promjena, te je pokrenuo proces ponovne integracije SAD-a u Pariški klimatski sporazum.

SAD je u studenome prošle godine službeno izašao iz globalnog sporazuma o klimi, kao prva zemlja u svijetu, godinu nakon što je Trump izvijestio UN o takvoj svojoj odluci.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je pozdravio Bidenov potez, napisavši na Twitteru: "Dobro došli natrag u Pariški sporazum!".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!