18:14 / 17.06.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

EU parlament o Georgeu Floydu, SAD o promjeni policijskih pravilnika

Foto: REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Foto: REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Foto: - / REUTERS

Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su o prosvjedima u SAD-u potaknutima ubojstvom Afroamerikanca Georgea Floyda.
Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su o prosvjedima u SAD-u potaknutima ubojstvom Afroamerikanca Georgea Floyda.

O rasizmu, diskriminaciji i policijskom nasilju nad Afroamerikancima koji su potaknuli masovne prosvjede u Sjedinjenim Državama i diljem Europe raspravljalo se u Europskom parlamentu. 

- Kao društvo trebamo se suočiti sa stvarnošću. Moramo se beskompromisno suprotstaviti rasizmu i diskriminaciji, istaknula je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Nakon što se sastao s obiteljima žrtava policijskog nasilja, američki predsjednik Donald Trump jučer je potpisao uredbu o reformi policije koja će, kako tvrdi, poboljšati njezino postupanje, ali i održati zakon i red.

- Ne mislim da je to dovoljno, ali mislim da je početak, kaže Wanda Cooper-Jones, majka žrtve.

No golema, ne i jedina, zapreka na tom početku jest "kvalificirani imunitet" koji policajce štiti od tužbi zbog navodnog kršenja zakona.

Vrhovni sud odbio je preispitati taj propis. Predsjednik Trump nije sklon mijenjati ga. Demokrati smatraju da je upravo ograničavanje imuniteta jedna od ključnih promjena.

Bezuvjetnu zabranu policijskog zahvata gušenjem unijeli su u nacrt zakona koji će teško proći u većinski republikanskom Senatu.

- Tisuće ljudi marširaju ulicama u 50 država tražeći važne promjene, a ne razvodnjene prijedloge prema kojima se ni jedan policajac neće smatrati odgovornim, kaže Kamala Harris, demokratska senatorica iz Kalifornije.

- Mnogo je ideja s različitih strana političkog spektra. Pitanje je, je li moguće pronaći dodirne točke? Odgovor je očito da jest, ako to želimo, kaže predsjedatelj senatskog Odbora za pravosuđe, republikanski senator iz Južne Karoline, Lindsey Graham.

Republikanci u Senatu danas predstavljaju svoj zakonski prijedlog. Ne očekuje se da će dopustiti žrtvama da tuže policiju niti da će zabraniti zahvat gušenjem ili ograničiti primjenu smrtonosne sile.

Umjesto toga republikanci se namjeravaju osloniti na korištenje saveznog novca kako bi potaknuli policijske službe na reforme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!