13:01 / 14.03.2022.

Autor: Hina/HRT

EU se složio zamrznuti imovinu Romana Abramoviča

Roman Abramovič

Roman Abramovič

Foto: ANDY RAIN / EPA

Vodeći diplomati Europske unije složili su se da se vlasnik nogometnog kluba Roman Abramovič doda na popis sankcioniranih ruskih milijardera nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekla su dva diplomatska izvora u ponedjeljak.

Neslužbeno zeleno svjetlo da se Abramovič stavi na popis dano je na sastanku u nedjelju, rekao je jedan izvor, a predstavnici EU-a ponovno se sastaju u ponedjeljak kako bi odobrili mjeru i daljnji paket gospodarskih sankcija protiv Rusije.

Sankcije će biti na snazi tek nakon objavljivanja u službenom listu EU-a, što se obično dogodi nekoliko sati ili dan nakon formalnog odobrenja.

Zapad je sankcionirao ruskog milijardera, zamrznuo državnu imovinu i odsjekao velik dio ruskog korporativnog sektora od globalnoga gospodarstva u pokušaju da natjera ruskog predsjednika Vladimira Putina da promijeni smjer u vezi s Ukrajinom.

U sklopu četvrtog paketa sankcija EU-a protiv Rusije od invazije na Ukrajinu 24. veljače, 27-člani blok zabranit će izvoz luksuzne robe u Rusiju, uključujući luksuzne automobile.

- Zabranit će i uvoz ruskog čelika i proizvoda od željeza, rekla je u petak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Osim Abramoviča i drugi oligarsi bit će dodani na popis EU-a. Deseci su već sankcionirani.

Abramovič je već na britanskoj crnoj listi.

- Posjeduje portugalsku putovnicu, što znači da se Portugal načelno može suzdržati od zamrzavanja imovine i zabrane putovanja donesene na razini EU-a, rekao je drugi dužnosnik EU-a za Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!